Broj ilegalnih ulazaka u EU drastično se smanjio prošle godine

Foto: EPA

BROJ ilegalnih ulazaka u Europu smanjio se u prošloj godini i najniži je u proteklih pet godina, no bilježi se porast ulazaka u Španjolsku, piše CNN koji navodi podatke Frontexa, agencije za europsku graničnu i obalnu stražu.

Prema procjeni Frontexa, tijekom 2018. godine na tlo Europske unije ilegalnim putevima došlo je oko 150.000 ljudi. To je najmanja brojka od 2013. godine i predstavlja smanjenje od 92 posto u odnosu na vrhunac migrantske krize u 2015. godini.

Na putu preko središnjeg Mediterana smanjen broj dolazaka za 80 posto

Do smanjenja broja ilegalnih ulazaka došlo je zbog, tvrde iz Frontexa, manjeg broj dolazaka do Italije preko središnjeg Mediterana iz Libije, Alžira i Tunisa. Na ovom putu tijekom 2018. godine zabilježeno je tek 23.000 ilegalnih ulazaka, odnosno za 80 posto manje nego u 2017. godini. Rezultat je to čvrste i stroge politike koju provodi talijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini koji je u lipnju prošle godine zatvorio luke za migrantske brodove, a njegova vlada je donijela nove antiimigrantske zakone.

Broj dolazaka od Maroka do Španjolske se udvostručio

Stoga se broj dolazaka povećao u Španjolskoj jer migranti sad koriste rutu od Maroka preko zapadnog dijela Mediterana. Tako je prošle godine broj dolazaka u Španjolsku iznosio 57.000, odnosno povećao se za duplo.

Većina migranata koji koriste ovaj put dolazi iz zemalja subsaharske Afrike, iako je posljednjih mjeseci smanjen dolazak Marokanaca. No kako kažu u Frontexu, mnogi migranti dolaze iz Gvineje, Malija i Alžira. Uz to, španjolska je vlada tijekom prošle godine odobrila dolazak nekoliko brodova s migrantima nakon što su im Italija i Malta uskratile pristajanje na njihov teritorij.

Rutom istočnog Mediterana najviše dolaze Sirijci, Afganistanci i Iračani

Rutom istočnog Mediterana u prošloj godini najviše su dolazili migranti iz Afganistana, Sirije i Iraka. Tim putem prošle godine stiglo je oko 56 tisuća migranata.

Ilegalni ulasci u Europsku uniju postali su goruće pitanje u gotovo svim zemljama Europske unije, gdje političke stranke sad obećavaju kako će učiniti sve da zaustave daljnje dolaske, uključujući i izbjeglice i tražitelje azila, piše CNN. Međunarodne nevladine organizacije koje na Mediteranu provode operacije spašavanja su pod velikim pritiskom, a međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nastavljaju upozoravati na opasnosti s kojima se susreću migranti deportirani iz EU-a.

Među ilegalnim migrantima jedna petina žena i jedna petina maloljetnika

Prema podacima Frontexa, jedna petina osoba koje su prošle godine pokušale prijeći granicu bile su žene. Isto toliko je bilo i maloljetnika te oko 4000 djece koja su išla bez pratnje odraslih osoba.

Oko 2200 osoba nestalo ili umrlo tijekom putovanja

Međunarodna organizacija za migracije IMO procjenjuje kako je prošle godine u Europu stiglo oko 142.000 migranata i izbjeglica pri čemu je za većinu put bio opasna ruta preko Mediterana. Prema podacima UN-a, više od 2200 migranata je nestalo ili poginulo prošle godine na Mediteranu.

Pročitajte više