Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Australiji pao ispod 100.000

Ilustracija: EPA

DNEVNI broj zaraženih covidom-19 u Australiji u nedjelju je pao ispod 100.000 prvi put u pet dana, a dužnosnici smatraju da se val zbog omikrona približio vrhuncu u Novom Južnom Walesu, najteže pogođenoj državi.

Australske su vlasti zabilježile 85.824 slučaja zaraze do podneva, što je znatan pad u odnosu na rekordnih više od 150 tisuća u četvrtak, od kada broj novozaraženih pada. Sjeverni Teritorij, u kojemu dnevno bude nekoliko stotina slučajeva, i Zapadna Australija s uobičajeno malim brojem slučajeva, kasnije će objaviti dnevni broj zaraženih.

Zdravstvene vlasti u subotu su poručile da modeliranja pokazuju da je Australija blizu vrhunca vala, upozorivši da će broj slučajeva ostati visok tijekom "idućih nekoliko tjedana". Australija je prethodno ograničila širenje virusa oštrim restrikcijama, a sada bilježi rekordne brojke i ima najveći broj dnevno zaraženih na svijetu.

Australija je započela ublažavanje mjera pri kraju prošle godine

Više od 1.3 milijuna slučajeva zabilježeno je ove godine, dok je u 2020. i 2021. ukupno bilo 200.000 slučajeva. Australija je započela ublažavanje mjera pri kraju prošle godine, nakon što je dosegnuta stopa procijepljenosti od 70-80 posto.

Više ljudi je također primljeno u bolnice nego u bilo koje drugo vrijeme tijekom pandemije, ali vlasti su rekle da se zdravstveni sustavi mogu nositi s rastućim brojem slučajeva. U Australiji je više od 92 posto stanovnika starijih od 16 godina primilo barem dvije doze.

Ukupni broj zaraženih u Australiji od početka pandemije u nedjelju je premašio 1.5 milijuna, dok su umrle 2673 osoba. Novi Južni Wales prijavio je u posljednja 24 sata 34.660 novih slučajeva, dok je susjedna Victoria zabilježila 28.128, a Queensland 17.445 slučajeva.

Pročitajte više