KORONAVIRUS U SVIJETU

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom raste brže nego ikad

Ilustracija: EPA

BROJ zaraza koronavirusom na svjetskoj razini raste brže no ikad, piše CNN.

U travnju novi slučajevi u jednom danu nikad nisu premašili brojku od 100 tisuća u jednom danu, ali od 21. svibnja manje od 100 tisuća slučajeva prijavljeno je samo pet dana, pokazuju podaci sa Sveučilišta Johns Hopkins. 

Broj novih slučajeva dosegnuo je vrhunac 3. lipnja kad je zabilježeno 130.400 novozaraženih. 

Porast incidencije može se djelomično objasniti povećanjem kapaciteta za testiranje, ali prava slika o zarazi nije jasna u mnogim državama koje i dalje imaju smanjene kapacitete. 

Porast u Južnoj Americi, na Bliskom istoku i u Africi

Kina, SAD, Velika Britanija, Italija, Španjolska i Francuska - sve su to zemlje koje su ranije pogođene virusom te se u njima broj novih slučajeva smanjuje. 

Ipak, čini se da je u mnogim zemljama, a posebno onima u Južnoj Americi, na Bliskom istoku i u Africi brzina prijenosa u porastu. 

U Libiji, Iraku, Ugandi, Mozambiku i Haitiju podaci pokazuju kako se broj poznatih slučajeva udvostručuje svaki tjedan. U Brazilu, Indiji, Čileu, Kolumbiji i Južnoafričkoj Republici slučajevi se udvostručuju svaka dva tjedna. 

Brojne su zemlje prošle svoj vrhunac (Južna Koreja, Njemačka i Kina), ali su zabilježile nove epicentre zaraza, što je izazvalo strah od drugog vala. 

Prave brojke o koronavirusu vjerojatno su gore nego što se misli s obzirom na to da blagi ili asimptomatski slučajevi često ne budu dijagnosticirani. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više