Broji li HNS zadnje dane u vladi?

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

U ČETVRTAK je sjednica vlade na kojoj bi trebao biti predstavljen proračun za iduću godinu.

Na toj sjednici, prema riječima samog Vrdoljaka, HNS-ovci neće biti ako na njoj bude prijedlog proračuna za iduću godinu bez ukalkuliranih izdvajanja za zaposlene u obrazovanju.

A tog novca u planu proračuna neće biti. Riječ je o oko 150 milijuna kuna koji, kako je rekao Marić u Dnevniku Nove TV, nisu osigurani.

"Onako kako sam rekao – nije predviđen. Dakle, što se tiče plaće, vidjet ćete i u prijedlogu proračuna za iduću godinu, od ukupnog povećanja proračuna dvije su ključne stavke. S jedne strane, to je jedna milijarda i 700 milijuna kuna više za mirovine i mirovinska primanja. I drugo, jednako toliko je predviđen iznos za plaće", rekao je Marić.

"Što se tiče politike plaća, tu moramo biti jasni. Povećanje plaća je ispred prijedloga o povećanju osnovice. No kao što sam i danas govorio, i sada ću ponoviti – mi smo otvorili jednu vrlo važnu temu koja i u medijskom i javno prostoru dobiva sve više prostora, a to su koeficijenti i dodaci, koje ne smijemo zaboraviti jer je plaća umnožak i zbroj tih elemenata", dodao je Marić.

Rekao je i da se na uređenje koeficijenata čekalo godinama pa se može pričekati još par mjeseci.

Razlaz oko koeficijenata?

HDZ i HNS duboko se razilaze po pitanju plaća u obrazovanju, odnosno koeficijenata složenosti poslova, o čemu plaće ovise. HNS je više puta tvrdio kako je to plan od kojeg neće odustati, no zasad im HDZ ne izlazi u susret. Štoviše, Plenković je u više navrata, nakon što je svima u javnom i državnom sektoru najavio podizanje plaća za preko 6 posto, kazao da neće pristati ni na kakve ucjene.

Nije ovo prvi put da HNS prijeti izlaskom iz vlade, no ovaj put postoji rok. A taj rok se ozbiljno bliži. Svakako, u četvrtak ćemo vidjeti hoće li vlada preživjeti još jednu aferu ili će tajnici biti naređeno da pripremi papire.

 

Pročitajte više