Brojni turisti stradali u katastrofi u južnoj Aziji

MEĐU 23.700 poginulih u potresu i plimnim valovima u zemljama južne Azije, nalazi se, prema posljednjim podacima, i nekoliko desetaka stranih turista.

Trinaest Britanaca je poginulo nakon razornih plimnih valova koji su u nedjelju pokosili nekoliko zemalja Azije, rekao je u ponedjeljak jedan djelatnik Foreign Officea. Deset ih je poginulo na na Tajlandu, jedan u Šri Lanki i dvoje na Maldivima.

Trinaest norveških turista smrtno je stradalo, a između 20 i 40 ih je ranjeno, prema podacima norveškog ministra vanjskih poslova Jana Petersena. Prema još uvijek nepreciznim podacima, poginulo je i najmanje desetak Šveđana u toj katastrofi.

Najmanje 11 Talijana je poginulo u nesreći, a stotinjak se smatra nestalima, prema podacima talijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Četvoro Austrijanaca je poginulo i stotinjak je ranjeno ili su nestali, prema sukladnim izvorima u Beču. Ukupno se oko 1.500 Austrijanaca još uvijek nalazi u toj regiji.

Troje Francuza je poginulo, a šest se smatra nestalima, rekao je tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Renaud Muselier.

Najmanje troje Danaca je smrtno stradalo, prema podacima njihovih turističkih agencija.

Najmnje četvoro Nijemaca je poginulo u Šri Lanki, rekao je predsjednik njemačkog saveza turističkih agencija i tour-operatora. Oko 4.000 njemačkih turista nalazilo se u trenutku katastrofe u područjima Tajlanda, Šri Lanke i Maldiva.

Barem 10 poljskih turista smatra nestalima na Tajlandu a jedna je osoba "vjerojatno" mrtva, prema podacima ministarstva vanjskih poslova. Oko 2.000 Poljaka nalazilo se u pogođenim predjelima.

Devetnaest Nizozemaca smatra se nestalima na Tajlandu, prema automobilističkoj i turističkoj udruzi Nizozemske (ANWB).

Na Tajlandu se četvero ruskih turista smatraju nestalima, prema ruskom turističkom savezu. Između 700 i 800 ruskih turista nalazilo se u trenutku katastrofe na odmoru u toj zemlji.

Najmanje 8 Amerikanaca je poginulo i ima "dosta" ranjenih, objavio je State Department.

Od 1.315 japanskih turista u regiji, njih 22 se smatra nestalima, prema službenim podacima vlade u Tokiju.

Pročitajte više