Budimpešta: Mesić obišao mađarsko-hrvatski gospodarski forum

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić posjetio je u utorak u Budimpešti mađarskohrvatski gospodarski forum na kojem sudjeluju predstavnici više od 20 hrvatskih tvrtki.

U prigodnoj riječi sudionicima predsjednik Mesić je istaknuo da je cilj gospodarskog foruma i posjeta hrvatskog državnog izaslanstva Mađarskoj potaknuti jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja.

Hrvatska i Mađarska, iako u različitim fazama europskog integriranja, dijele vrlo slične probleme u svojim nacionalnim gospodarstvima a razlike postoje u različitim stopama nezaposlenosti i inflacije, rekao je predsjednik Mesić.

Hrvatska u trgovini s Mađarskom ostvaruje sve veći izvoz, ali i uvoz pa je zabilježila znatan vanjskotrgovinski robni deficit, dodao je Mesić.

Moramo intenzivno raditi na povećanju sveukupne ekonomske suradnje, rekao je također Mesić i ocijenio da je osim klasične trgovine potrebno unaprijediti suradnju i kroz uzajamna strana ulaganja i druge zajedničke projekte.

Sudjelovanje mađarske tvrtke MOL u privatizaciji INE moglo bi biti pozitivan primjer strateškog saveza i koordiniranog nastupa u energetskom sektoru na tržištima srednje i istočne Europe, ocijenio je predsjednik.

Na državnoj razini uspostavljen je dobar politički okvir i pravna infrastruktura potrebna za nesmetano razvijanje ekonomske suradnje. Potpisan je niz bilateralnih ugovora značajnih za ekonomsku suradnju Mađarske i Hrvatske, a najvažniji je ugovor o slobodnoj trgovini koji se primjenjuje od početka 2001., rekao je predsjednik Mesić.

Hrvatski predsjednik govorio je u utorak u Mađarskoj akademiji znanosti o temi "Hrvatska i Mađarska na zajedničkom putu u Europu". Skupu je bio nazočan i mađarski predsjednik Ferenc Madl.

Hrvatsku i Mađarsku veže duga i isprepletena prošlost ali najvažnijim smatram viziju naše zajedničke budućnosti. Status Hrvata u Mađarskoj i Mađara u Hrvatskoj primjerno je reguliran i na razini europskih standarda, kazao je Mesić.

Među dvjema državama olakšan je prijelaz granice i liberalizirana trgovina, postoje zajednički kulturni, znanstveni i prosvjetni probjekti a hrvatske luke na Jadranu omogućuju prijevoz mađarskih proizvoda do dalekih destinacija, rekao je u svome izlaganju Mesić.

Prometni i energetski pravci ne povezuju samo dvije države nego i regije međusobno, rekao je nadalje predsjednik.

Čestitajući Mađarskoj što će na proljeće idućoj godini pristupiti Europskoj uniji predsjednik Mesić je rekao kako ne vjeruje u stvaranje schengenske barijere već će to biti poticaj Hrvatskoj da u suradnji s Mađarskom europske standarde lakše prihvati i provede.

Hrvatska se nedvosmisleno orijenitirala prema procesima europskih integracija, istaknuo je predsjednik Mesić, podsjećajući da je uvijek jasno zastupao stajalište da treba ispunjavati međunarodne obveze. Hrvatska kanditatura za članstvo u EU je činjenica, no, to ne znači da su svi problemi riješeni već da se vodi politika koja omogućuje da se ta bitna pitanja rješavaju, ocijenio je predsjednik Mesić.

Po njegovim riječima zajednička vizija Hrvatske i Mađarske ne bi bila potpuna kada ne bi spomenuli i pojedine probleme. No, njih nema puno i mislim da su lako riješivi, drži predsjednik Mesić.

Na Mađarskoj akademiji znanosti danas je predstavljen i mađarski prijevod knjige Stjepana Mesića "Jugoslavije više nema".

Pročitajte više