Budiša: Primarni cilj Hrvatske mora biti integriranje u Europu, a ne da se suprostavlja tzv. staroj Europi

PREDSJEDNIK HSLS-a Dražen Budiša izjavio je danas u Osijeku da se ta stranka odlučno protivi vojnoj akciji SAD-a u Iraku, te da ´primarni cilj Hrvatske, kao europske zemlje, mora biti integriranje u Europu, ali ne kao dio rezervnog korpusa zemalja bivšega Varšavskog pakta, koje se po nalogu SAD-a trebaju suprotstaviti tzv. staroj Europi´.

HSLS ne želi da se Hrvatska na vanjskopolitičkom planu ´ponaša kao međunarodna pudlica´ koja bi ´ulazila u integracije gubeći vlastiti identitet´, istaknuo je Budiša na izbornoj skupštini osječko-baranjskoga HSLS-a, na kojoj će se konstituirati tijela Županijske organizacije te stranke.

Prošlo Županijsko vijeće raspušteno je zbog sukoba bivšeg predsjednika tog tijela Vilima Hermana sa središnjicom HSLS-a, koji je završio tako da su iz stranke isključeni i on i njegovi istomišljenici.

U govoru na skupštini Budiša je ocijenio kako raspoloženje građana u Hrvatskoj nalikuje na ono od prije tri godine, kada se osjećalo da je model upravljanja potrošen i da je vrijeme za promjene.

Istaknuo je da će HSLS na parlamentarne izbore izići samostalno te da će - ovisno o izbornom rezultatu i političkim procesima u vlasti i oporbi - odlučiti o suradnicima i partnerima. Dodao je kako ta stranka neće ulaziti u koalicije bez potpune programske usklađenosti o temeljnim pitanjima i jasno definiranih odnosa među partnerima.

Budiša je ocijenio kako je HSLS od početka pokazivao ´političku neovisnost u odnosu prema interesnim lobijima i centrima gospodarske i političke moći, te odsutnost političkog dogmatizma´.

Pročitajte više