Budiša: Sa strankama oporbe sastavit ćemo odlučnu i učinkovitu Vladu

KOALICIJA HSLS/DC će nakon izbora pregovarati s današnjim oporbenim strankama kako bi Hrvatska konačno dobila odlučnu i učinkovitu Vladu, izjavio je večeras predsjednik HSLSa Dražen Budiša na predizbornom skupu koalicije HSLS/DC u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski".

"Hrvatska mora postati samosvjesna i samosvojna, a ne objekt međunarodnih pritisaka i političkih manipulacija", rekao je Budiša nakon predstavljanja kandidata HSLS/DC-a za 1. izbornu jedinicu.

Upozorio je da je Hrvatska, prema nedavnim procjenama međunarodnih organizacija, jedna od najzaduženijih zemlja, da je visoko rangirana po korupciji, a nisko po slobodi medija.

"Promjene koje smo obećavali 3. siječnja nisu se ostvarile i zato smo se s DC-om udružili u novu snagu za bolju Hrvatsku kako bi ostvarili ono što smo obećali", poručio je predsjednik HSLS-a, koji je nositelj liste HSLS/DC-a u 10. izbornoj jedinici.

Predsjednik DC-a i nositelj liste koalicije HSLS/DC u 1. izbornoj jedinici Mate Granić uvjeren je da će koalicija nakon izbora dobiti oko 20 zastupnika u Saboru, a cilj mu je 25 zastupnika.

Kao i Budiša, Granić je siguran da će stranke centra i desnog centra pobijediti na izborima, a vjeruje i da će koalicija HSLS/DC, koju naziva "najprirodnijom koalicijom na hrvatskoj političkoj sceni", s današnjim oporbenim strankama sastaviti "stručniju, odlučniju i homogeniju Vladu".

"U novu Vladu nećemo ući po svaku cijenu, ali vjerujem da ćemo se uspjeti dogovoriti", dodao je.

Granić je uvjeren da će u koaliciji s HSLS-om pobijediti HNS u Zagrebu te da će u 1. izbornoj jedinici dobiti tri zastupnika.

Kao ciljeve koalicije nakon izbora naveo je poticanje izvoza, smanjenje poreznih opterećenja (posebno za investiranje), stvaranje poduzetničke klime, jačanje konkurentnosti, te borbu protiv korupcije, posebno kroz izmjene Zakona o sukobu interesa.

Potpredsjednik DC-a i nositelj koalicijske liste u 6. izbornoj jedinici Joško Morić pozvao je građane da glasuju za politički centar i stabilnost Hrvatske. "Vrijeme je za novu snagu i bolju Hrvatsku u kojoj premijer neće prvu suprugu zaposliti u europskim integracijama, drugu u Ustavnom sudu, a sadašnju u vanjskim poslovima. Neće se više ženiti na račun države", rekao je Morić.

Pročitajte više