Buduća povjerenica mogla bi doći u sukob interesa

BUDUĆA europska povjerenica za konkurentnost Nizozemka Neelie Kroes mogla bi dolaziti u sukob interesa u svom radu s obzirom da je svojedobno bila članicom nadzornih odbora nekoliko tvrtki, objavio je u četvrtak Financial Times, pozivajući se na pravnu službu Europske komisije.

Neelie Kroes je zatražila da pravna služba Europske komisije da analizira probleme koji bi mogli proisteći iz činjenice da je sjedila u nadzornim odborima desetak tvrtki. Buduća povjerenica je ovoga mjeseca istupila iz uprava nekoliko tvrtki, među ostalima, Volva, MMO-a, Thales itd.

Unatoč tim ostavkama, Komisijina pravna služba joj savjetuje da se suzdrži od odlučivanja u slučajevima kada su u pitanju te tvrtke, jer u suprotnom postoji "rizik" da njezine odluke pobijaju treće tvrtke.

Kroes će na mjesto povjerenika za konkurentnost zamijeniti Talijana Marija Montija.

U analizi Komisijinih pravnika, kaže se da Kroes ne bi trebala odlučivati o ponašanju neke tvrtke u kojoj je ona bila angažirana ako su se navodne nepravilnosti u djelovanju te tvrtke dogodile u vrijeme dok je ona sjedila u nadzornom odboru. "U tom slučaju, sigurno je da se povjerenica treba distancirati od dosjea", kaže se u analizi na koju se poziva Financial Times. Predlaže joj se da u takvim slučajevima odluku prepusti ili svima povjerenicima, preda slučaj drugom povjereniku ili se suzdrži od glasovanja.

I u prethodnim Komisijama bilo je slučajeva kada su se pojedini povjerenici suzdržavali od glasovanja. Nekadašnji povjerenik za konkurentnost Karel van Miert odbio se baviti slučajem belgijske zrakoplovne tvrtke Sabena zbog obiteljske povezanosti s članom uprave te tvrtke.

Pročitajte više