Budući američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank prisegnuo

BUDUĆI američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank prisegnuo je u četvrtak na svečanosti u State Departmentu pred američkim državnim tajnikom Colinom Powellom, a očekuje se da bi svoju novu dužnost mogao preuzeti tijekom ljeta.

Powell je u kraćem obraćanju na svečanosti prisege naglasio kako je sadašnja hrvatska vlada izvela Hrvatsku iz teških vremena u obećavajuću budućnost i istaknuo suradnju Hrvatske sa Sjedinjenim Državama u antiterorističkoj koaliciji te važnost nedavno potpisane Američko-jadranske povelje partnerstva, doznaje se od nazočnih osoba.

Veleposlanika Franka predstavio je kao iskusnog diplomata čijih 28 godina rada u diplomaciji jamči dobro obavljanje nove dužnosti.

Zahvaljujući se na dolasku na svečanost predstavniku hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, Powell je izrazio želju za daljnim razvitkom odnosa između dviju država.

Veleposlanik Frank je, kako se doznaje, rekao da su odnosi između Sjedinjenih Država i Hrvatske dobri i najavio suradnju i pomoć u onim pitanjima gdje će biti potrebna.

Frank je prisegom prošao i posljednju formalnu fazu u imenovanju za veleposlanika u Hrvatskoj, nakon što ga je u ožujku predsjednik Bush odredio za to mjesto, a potom u travnju potvrdio američki Senat. Očekuje se da bi Frank mogao već na ljeto preuzeti veleposlaničko mjesto u Zagrebu.

Frank je karijerni diplomat koji je već bio veleposlanik u Nepalu i prethodno službovao u veleposlanstvima u Varšavi i Beogradu. Sada je na mjestu direktora Ureda za razvoj i imenovanja u personalnom odjelu State Departmenta.

Postavljenje Franka, koji nije imao mnogo izravnih veza s regijom jugoistočne Europe, za veleposlanika u Zagrebu, smatra se u hrvatskim diplomatskim krugovima u Washingtonu, bit će još jedna potvrda da je Hrvatska ušla u mirnije vode i da je Sjedinjene Države više ne smatraju problemom već dijelom rješenja problema regije i da s njom namjeravaju razvijati normalne političke i ekonomske odnose.

Sadašnji američki veleposlanik Lawrence G. Rossin, na mjestu veleposlanika u Hrvatskoj od početka 2001., trebao bi se vratiti u State Department na mjesto čelnika odjela za jugoistočnu Europu.

Svečanosti prisege nazočili su među ostalim pomoćnica državnog tajnika za Europu Elizabeth Jones, direktor za Europu Paul Jones i šef odjela za ratne zločine State Departmenta veleposlanik Pierre-Richard Prosper. U ime hrvatskog veleposlanstva pri SAD-u bio je prisutan zamjenik šefa misije Krešimir Piršl.

Pročitajte više