Bugarska ratificirala sporazum o pristupanju NATO-u

BUGARSKI parlament u četvrtak je na svečanoj sjednici u Sofiji ratificirao sporazum o pristupanju NATO-u, koji je poduprlo 226 od 230 prisutnih zastupnika, a četiri člana Socijalističke stranke glasovala su protiv.

Procedura primanja Bugarske u NATO trebala bi završiti 29. ožujka u Washingtonu uručenjem dokumenata o pristupanju novih zemalja članica - bivših komunističkih zemalja Bugarske, Estonije, Latvije, Litve, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, a 2. travnja u Bruxellesu će se održati svečanost kojom će se obilježiti proširenje Saveza u nazočnosti šefova diplomacije 26 zemalja članica.

U govoru održanom pred članovima bugarskog parlamenta, predsjednik Georgij Parvanov pozvao je NATO da se angažira u Iraku preuzimanjem zapovjedništva u poljskom sektoru kojemu pripada i bugarski kontingent što ga čini 480 vojnika. On je također pozvao NATO i EU da nastave angažman na Kosovu nakon jučerašnjeg izbijanja nasilja.

Primanje u NATO "znači stabilnost u ovim turbulentnim vremenima, te donosi veći prosperitet", ocijenio bugarski premijer Simeon Saksokoburgotski.

Pročitajte više