Buljan Flander: Zaprepaštena sam što su svi okrenuli glavu od zlostavljanog djeteta

Foto: Grgo Jelavić

RAVNATELJICA Poliklinike za zaštitu djece i mladih prof. dr. Gordana Buljan Flander, koja cijeli život radi sa zlostavljanom i traumatiziranom djecom, zgrožena je slučajem 2.5-godišnje djevojčice koja se u Klaićevoj bori za život nakon što je dovezena s teškim ozljedama glave, koje su posljedica zlostavljanja.

Roditelji su uhićeni, a policija i Ministarstvo socijalne politike istražuju i Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradišci, budući da je on imao obitelj pod nadzorom. Ravnatelj CZSS-a Nova Gradiška jučer je Indexu izjavio da je obitelj bila pod redovitim nadzorom CZSS-a, i to do dva puta tjedno, a liječnici su utvrdili kako dijete ima stare ozljede, masnice i svrab.

Kako je za Index potvrđeno iz policije, otac je više puta prijavljen za obiteljsko nasilje, a svaki put je prekršajno kažnjen.

"Svi su se pravili da to nije njihov problem"

Gordana Buljan Flander komentirala je činjenicu da se u Hrvatskoj od zlostavljane djece okreće glava.

"Zaista sam zaprepaštena da se 2021. godine usred Hrvatske događa evidentno zlostavljanje i zanemarivanje djeteta te da su svi koji su to trebali vidjeti okrenuli glavu i pravili se da nije njihov problem.

Nemoguće je to ako je dijete išlo doktoru, a po informacijama koje su dostupne u medijima je nemoguće da se nije moglo utvrditi da je zlostavljano. S druge strane, ako dijete nije išlo doktoru, opet je sustav trebao reagirati iz razloga jer dijete nije išlo doktoru, a moralo je kao malo dijete obavljati redovite preglede kod pedijatra. Nemoguće da se ništa nije primijetilo", istaknula je Gordana Buljan Flander za Index.

Kakvi smo mi to ljudi, kakvi smo mi to stručnjaci, pita se ona.

"Zlostavljana djeca odgovornost su svakog nas pojedinačno"

"Što radimo, je li nam teško vidjeti da dijete pati ili se ne želimo petljati u slučajeve gdje bismo imali posla s centrima za socijalnu skrb, policijom i pravosuđem? Koliko se slučajeva mora dogoditi da bi oni koji nisu željeli vidjeti zlostavljanje reagirali kako bi se postupalo prema zakonu?" kazala je prof. Buljan Flander.

Ističe da je za onog koji posumnja na to da se zlostavljanje događa, a ne reagira, predviđena kazna do tri godine zatvora.

"Tko je uopće ikad odgovarao za to da nije reagirao ako je znao za zlostavljanje ili posumnjao? Očito nam javna svijest nije toliko razvijena da bismo znali da su zlostavljana djeca odgovornost svakog nas pojedinačno i da smo dužni biti glas svakog djeteta. To nam nije samo zakonska već i moralna odgovornost", posebno je naglasila prof. Buljan Flander.

Pročitajte više