"Bumerangom" prekinut lanac krijumčara droga i oružja

Hrvatska policija prekinula je lanac krijumčara koji su u susjednim zemljama nabavljali oružje i prodavali ga u skandinavskim državama iz kojih su potom krijumčarili drogu u Hrvatsku.

U višemjesečnoj policijskoj akciji pod nazivom "Bumerang" otkriveno je 11 krijumčara od kojih su dvojica u bijegu, izvijestili su danas na zajedničkoj konferenciji za novinare Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK).

U akciji je ukupno zaplijenjeno više od 96 tisuća tableta esctasya, 11 kg amfetamina, kilogram kokaina, 30-ak komada vatrenog oružja i više od kilograma eksploziva.

Akcija je pokrenuta nakon nekoliko većih zapljena droga na hrvatsko-slovenskoj granici prošle godine u kojima su uhićeni i neki nizozemski državljani.

Nakon pojedinačnih zapljena na graničnim prijelazima Macelj i Bregana krajem prošle godine u kojima je pronađeno 80-ak tisuća tableta ecstasya i uhićeno nekoliko osoba, od kojih su neke i nepravomoćno osuđene na dugogodišnje zatvorske kazne, hrvatska policija započela je akciju surađujući s nizozemskim, austrijskim slovenskim kolegama. U "Bumerang" je bio uključen i Interpol.

U veljači i svibnju ove godine policija je u tri zapljene na granici i u jednom stanu u Ogulinu pronašla još desetak tisuća ecstasya i veću količinu oružja.

Završetak akcije "Bumerang" dogodio se prekjučer kada je na području pet policijskih uprava pretraženo 16 stanova i uhićeno troje osumnjičenika. Istog je dana u Nizozemskoj također uhićeno nekoliko osoba i zaplijenjeno oružje, porijeklom iz BiH i Srbije.

Dvojica osumnjičenika, među kojima i jedan od dvojice navodnih organizatora koji je od ranije poznat policiji, uspjeli su pobjeći i za njima se traga, a šestorica su od ranije u pritvoru.

Ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer najavio je da će do kraja dana zatražiti sudsku istragu protiv 11 osumnjičenika, dvojice organizatora i devetero pripadnika skupine zbog zlouporabe opojnih droga te nedozvoljenog držanje oružja i eksplozivnih tvari.

Žganjer nije otkrio identitet osumnjičenika.

Policija je u akciji prisluškivala i pratila osumnjičene, pa je tako otkrila i da su se dvojica policajaca jedne zagrebačke policijske postaje susrela s pripadnicima krijumčarske skupine. U njihovim su stanovima pronađene manje količine droga i nedozvoljenog oružja, no za sada ih policija i USKOK ne dovode u izravnu vezu s krijumčarskim lancem.

Načelnik MUP-ova Odjela kriminaliteta droga Darko Dundović kazao je da među oružjem zaplijenjenim u Nizozemskoj nije bio samokresa koji su ukradeni iz solinske vojarne "Sveti križ". Dundović nije precizirao u kojim su državama, osim Nizozemske, krijumčari preprodavali oružje.

(Hina) so so

Pročitajte više