Bundeswehr ne smije obarati zrakoplove s putnicima

Bundeswehr ne smije obarati putničke zrakoplove čak i onda kada se u njima nalaze teroristi koji prijete obaranjem zrakoplova na naseljena područja, odlučio je u srijedu njemački Ustavni sud te time poništio nedavno doneseni zakon o borbi protiv terorizma koji uz ostalo predviđa obaranje putničkih zrakoplova koji se nalaze u rukama terorista.

"Dostojanstvo i život pojedinca mora se doslovno poštovati u svakom trenutku, a novi zakon se toga ne pridržava", izjavio je predsjednik Ustavnog suda Hans Juergen Papier obrazlažući presudu. Ustavni suci smatraju da bi u slučaju obaranja zrakoplova bili instrumentalizirani nevini ljudski životi, što je nespojivo s prvim člankom njemačkog Ustava, koji glasi "Dostojanstvo pojedinca je nedodirljivo".

U presudi se navodi da je obaranje zrakoplova dopušteno isključivo u slučaju da se u njemu nalaze samo teroristi. No i u tom slučaju je, kako se dalje navodi u presudi, potrebna izmjena Ustava jer on ne predviđa sudjelovanje Bundeswehra u rješavanju unutarnjopolitičkih problema.

Ustavni sud je današnjom presudom prihvatio tužbe dvojice parlamentarnih zastupnika Liberalno- demokratske stranke (FDP) te jednog pilota koji su tzv. zakon o zračnoj sigurnosti, kojega je nakon napada od 11. rujna 2001. uz podršku demokršćanske oporbe donijela socijaldemokratsko-zelena vlada Gerharda Schroedera, smatrali neustavnim.

Pročitajte više