Bunjac: HDZ želi uvesti jednostranačje u kojem će oni stalno vladati, a SDP biti oporba

Foto:

ZASTUPNIK Živog zida Branimir Bunjac danas je, referirajući se na intervjue HDZ-ova veterana Vladimira Šeksa o promjenama u izbornom zakonodavstvu, pozvao sve političke stranke i javnost da se suprotstave političkom jednoumlju HDZ-a.

"HDZ ne samo da ne želi demokratizirati izborni sustav, već ga želi limitirati i uvesti dvostranačje, bolje rečeno jednostranačje, u kojem će HDZ stalno biti na vlasti, a SDP u oporbi, s time da će obje stranke u biti provoditi zajedničku politiku u svemu osim po pitanju dvije spomen ploče", rekao je Bunjac u Hrvatskom saboru.

Bunjac: Šeksova giljotina za male stranke

Zastupnik Živog zida tumači kako Šeksove izjave nipošto ne treba zanemariti, jer se on predstavlja glavnim ideologom HDZ-a i tvorcem parlamentarne većine.

"Šeks najavljuje da HDZ to misli postići ne samo promjenom izbornog zakonodavstva, već i promjenom Ustava", rekao je Bunjac, tumačeći kako bi to značilo ponovno vraćanje nefiksne kvote za dijasporu, čime bi se broj zastupnika dijaspore u najmanju ruku udvostručio.

HDZ, pobrojao je, traži i uvođenje većinskog izbornog sustava prema kojima bi stranka koja dobije najviše glasova bila izborni pobjednik, dizanje izbornog praga s 5 na 7 posto, zabranu koaliranja prije izbora, zabranu prava glasa manjinama...

“HDZ, dakle, ne skriva da je cilj izmjena izbornog zakonodavstva eliminirati iz političkog života sve političke stranke osim HDZ-a i SDP-a, pa promjene zakona naziva giljotinom za male stranke", ustvrdio je Bunjac referirajući se na Šeksove intervjue u Globusu i Večernjem listu.

Zaključio je da se Hrvatska vraća u doba francuske revolucije, a Šeks bi htio suspendirati parlamentarnu demokraciju. Stoga je pozvao sve političke stranke i javnost da se suprotstave političkom jednoumlju "koje očito ne može ispariti iz glava onih koji su u jednoumlju politički stasali".

Glasnović: u katastru i zemljišnim knjigama je kaos


Nezavisni Željko Glasnović govorio je o kaosu u katastru i zemljišnim knjigama, upozoravajući da ulagači neće dolaziti dok je stanje takvo.

"Imate primjere gdje ljudi imaju rješenja, a ne mogu riješiti svoj status po pitanju zemljišnih knjiga, i tu su u sprezi ne samo bivši komunistički kadrovi, nego i kriminalne skupine takozvane građevinske mafije", rekao je Glasnović.

Ocijenio je kako je sudstvo "totalno neefikasno". Imamo 1700 sudaca i stotine neriješenih predmeta, no samo se statira. Sporovi traju od 4 do 12 godina, spora pravda nije pravda, rekao je Glasnović i poručio kako je ključna riječ "dekomunizacija".

Pročitajte više