Bunjevci u Vojvodini dio hrvatskog nacionalnog korpusa - konzul

Republika Hrvatska Bunjevce u Vojvodini smatra subetničkom skupinom koja nesumnjivo pripada hrvatskom nacionalnom korpusu, izjavio je za novosadski "Dnevnik" od srijede generalni konzul Generalnog konzulata RH u Subotici Davor Vidiš. L

Govoreći o aktualiziranom pitanju pripadnosti bačkih Bunjevaca, Vidiš je istaknuo da su oni za Hrvatsku "integralni dio hrvatskog naroda, koji ima svoje specifičnosti, kao što ih imaju i ostale hrvatske manjinske zajednice u drugim zemljama".

"Međutim, ukoliko dio te zajednice sebe ne smatra pripadnicima hrvatskoga naroda, na tom i insistira i tvrdi za sebe da je to sasvim poseban nacionalni entitet, to je njihovo pravo, jer nacionalna pripadnost je subjektivan osjećaj", zaključio je generalni konzul.

Pitanje etničke pripadnosti Bunjevaca na sjeveru Vojvodine aktualizirano je nedavnom najavom da će se od sljedeće školske godine u osnovnim školama moći izučavati takozvani bunjevački jezik.

Tu inicijativu Bunjevačkog nacionalnog vijeća, koje okuplja Bunjevce koji negiraju svoje hrvatsko podrijetlo, hrvatska zajednica je ocijenila kao nastavak politike umjetne podjele na Hrvate i Bunjevce.

(Hina) xjsta ybr

Pročitajte više