Burcar: Nastava u prvoj privatnoj židovskoj osnovnoj školi počinje 8. rujna

PRVA privatna Židovska osnovna škola s pravom javnosti otvorit će svoja vrata učenicima 8. rujna kad počinje nastava i u drugim osnovnim školama u Hrvatskoj, potvrdio je danas Hini ravnatelj te škole Željko Burcar.

Škola je smještena u samome središtu Zagreba u Amruševoj ulici i dočekat će spremna svojih prvih 15 učenika koliko ih je do sada prijavljeno, istaknuo je Burcar.

Prva privatna Židovska osnovna škola nosi ime po zagrebačkome "čudu od djeteta"- dječjoj glumici Lauder Lei Deutsch koja je umrla u svibnju 1943. u vlaku za koncentracijski logor Auschwitz. Lea Deutsch prvi put je nastupila još kao mala djevojčica, a za nju su Tito Strozzi i Josip Deči napisali posebni igrokaz "Čudo od djeteta". Početkom svibnja 1943. Leu su, zajedno s majkom Ivkom i bratom Sašom, iz Zagreba odveli gestapovci. Umrla je u vlaku za Auschwitz u dobi od nešto više od 16 godina.

Po Burcarovim riječima, u tijeku su završni radovi na uređenju prostora koji će biti i okončani do početka nastave.

Prvo školsko zvono 8. rujna potvrdit će da je ostvarena ideja o osnivanju prve židovske osnovne škole koju su pred oko godinu dana potaknuli roditelji djece koja pohađaju vrtić u sklopu zagrebačke Židovske općine.

U Židovsku osnovnu školu, istaknuo je Burcar, mogu se pak, osim židovske djece, upisati i djeca drugih vjeroispovijesti, kao i djeca roditelja koji nisu vjernici.

I dok će redovitu nastavu učenicima držati dva učitelja, za grupu predmeta u kojoj su - hebrejski jezik, židovska kultura i povijest te židovski vjeronauk kao izborni predmet učitelje će osigurati zagrebačka Židovska općina.

Jer, kako je objasnio Burcar, za tu grupu predmeta, koju će učenici početi učiti već od prvoga razreda, potrebni su posebno obrazovani učitelji koji su znanja stjecali u Izraelu, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Nastavni program za spomenutu grupu predmeta nosi naziv Talam i osmišljen je u Kanadi a, po Burcarovim riječima, provoditi će se i u Židovskoj osnovnoj školi u Zagrebu i to iz udžbenika verificiranih po tom međunarodnom programu.

Pročitajte više