Burna skupština ostavila Koločep u moru (ne)znanja

NA BURNOJ skupštini Hotela Koločep skinuta je s dnevnog reda točka o privremenom prijenosu poslovanja na tvrtku kćer Otok znanja turizam d.o.o. kako je i zahtijevao Hrvatski fond za privatizaciju. Predsjednik Skupštine Davor Lauc objasnio je svojim dioničarima kako do skidanja te točke nije došlo zbog toga jer je predsjednik Upravnog odbora HFP-a Damir Polančec tražio skidanje iste, već zbog toga što su iz društva izbacili svog dosadašnjeg partnera Željka Markotu, koji je razriješen svih dužnosti. Stoga, smatra Lauc, potpuno je nepotrebno prebacivati poslovanje na drugu tvrtku.

Isprovocirani HFP

Vlasnici Hotela Koločep, neprofitna Udruga Otok znanja, na skupštini su još jedanput ponovili kako je riječ o restruktuiranju Hotela da nikako nije riječ o preprodaji, kako se piše posljednjih mjeseci. Činjenicu da je HFP na Trgovačkom sudu u Dubrovniku ishodio privremenu mjeru zabrane raspolaganjem imovine, vlasnici su objasnili pritiscima i provokacijama bivšeg partnera Markote, koji su urodili plodom. Najavili su tužbe prema Markoti, a od Trgovačkog suda tražit će i skidanje zabrane.

Podsjetimo, Hotele Koločep prije nekoliko godina dobila je neprofitna ustanova Otok znanja, a umjesto novca - nudili su projekte, odnosno brand. Ulaganja su bila pozamašna, barem na papiru, a temeljila su se na budućem poslovanju. Zanimljivo je spomenuti kako je za kupnju Hotela Koločep stigao najveći broj ponuda u povijesti privatizacije i to ukupno 14. Odabrana je slabija ponuda spomenute neprofitne organizacije, pod izlikom da je riječ o prijelomnom trenutku privatizacije u Hrvata, iako su već tada neovisni mediji u Dubrovniku najavljivali prijevaru odnosno preprodaju.

Vlasnici tvrde kako uredno posluju, Polančec traži osiguranje

Sve je izašlo u javnost kada je treći, a u međuvremenu i bivši partner ustanove Otok znanja Željko Markota, prije dva mjeseca istupio u javnosti, te rekao kako njegova grupacija nije u stanju ispuniti ono što je obećano Hrvatskom fondu za privatizaciju. Također, Markota je obznanio kako Siniša Grgić i Davor Lauc, kao dva od tri osnivača ustanove Otoka Znanja, žele provesti u djelo preprodaju nekretnina tvrtki Chadelus u vlasništvu Arthura Hughesa.

Hrvatski  fond za privatizaciju zaustavio je (pre)prodaju Hotela Koločep i njenih nekretnina, a prijeti i tužbom prema suvlasnicima Siniši Grgiću i Davoru Laucu za nadoknadu štete zbog neispunjavanja ugovornih obveza iz kupoprodajnog ugovora. Također, ukoliko ne predaju jasne dokaze Fondu o ulaganju 201 milijuna kuna što proizlazi iz kupoprodajnog ugovora, Vlada je spremna nakon tri godine hotele vratiti državi i ponovno raspisati natječaj.

"Ustanova Otok znanja uredno izvršava sve svoje obaveze prema HFP-u, Hotelima Koločep d.d. i drugim poslovnim partnerima te iskazujemo uvjerenje kako ćemo nakon skorog raščiščavanja internih odnosa i u samoj Ustanovi, uspjeti ostvariti ciljeve Projekta Otok znanja: revitalizaciju Otoka Koločepa, financijsko i tehnološko unapređenje Hotela Koločep d.d. te daljnji razvoj Otoka po modelu društvo znanja", stoji u priopćenju kojeg je potpisao Lauc, nakon održane skupštine. S druge strane, smijenjeni i prozvani Markota, skupštinu je proglasio nelegitimnom.

Skupština je nelegitimna

"Inkriminirajući ugovor u koji sam osobno, a i odvjetnici, izvršio uvid, spominjao je namjeru prodaje hotela, kamatu od 15 posto, isplate trećim osobama itd. Nakon što su institucije i javnost saznali za štetne radnje, u ožujku je isti dopunjen aneksom u kojem se protuzakoniti članci brišu jer su se 'omaškom tamo našli', a sad se i na Skupštini briše točka dnevnog reda o 'premještanju imovine' u tvrtku kćer", komentar je smijenjenog Markote na Skupštinu Hotela Koločep dodajući kako su tek sada razvidni svi postupci i namjere Uprave Hotela Koločep i dijela Nadzornog odbora u kojem sjede Siniša Grgić i Davor Lauc.

U svakom slučaju afera oko Hotela Koločep, koja se davno mogla i morala zaustaviti još uvijek nije gotova. Hrvatski fond za privatizaciju zahtjeva od vlasnika prezentaciju rješenja na koji će način vlasnik ispunjavati ugovorne obveze, koje je potpisao 30. prosinca 2005. godine te traži osiguranje ugovorne obveze.

I.Ć.Foto: I.L.

Pročitajte više