Bush hvali pale u američkim ratovima, podsjeća naIirak

OBILJEŽAVAJUĆI Dan sjećanja na pale u američkim ratovima predsjednik George W. Bush je u ponedjeljak podsjetio i na napore u Afganistanu i Iraku rekavši da su zahvaljući hrabrosti američkih vojnika nestala dva teroristička režima, a Amerika postala sigurnija.

Bush je položio vijenac na grob neznanih američkih vojnika na Nacionalnom groblju Arlington, a potom se obratio nazočnim veteranima i podsjećajući na pale u ratovima rekao da "Amerika priznaje dug koji se ne može platiti".

Dobar dio svojeg govora posvetio je ratu u Iraku nastojeći potaknuti potporu američke javnosti koja sve više pada suočena s nemirima u Iraku i rastućim brojem poginulih američkih vojnika koji je prešao 800.

Napominjući da je SAD kroz povijest nerado išao u rat znajući cijenu rata, Bush je kazao kako i rat protiv terorizma koji vodi danas ima veliku cijenu.

"Od trenutka kada je naša zemlja napadnuta vidjeli smo karakter naših muškaraca i žena koji nose odoru naše zemlje. Na mjestima poput Kabula i Kandahara, u Mosulu i Bagdadu vidjeli smo njihovu plemenitost i hrabri duh", rekao je Bush.

"Zbog njihove žestoke hrabrosti, Amerika je sigurnija, dva teroristička režima su nestala zauvijek, a više od 50 milijuna duša sada živi u slobodi", naglasio je on.

Diljem Sjedinjenih Država paradama, koncertima i prigodnim priredbama Amerikanci obilježavaju Dan sjećanja.

Bushov protivnik na narednim predsjedničkim izborima u studenom senator John Kerry posjetio je u Washingtonu spomenik palima u Vijetnamskom ratu, u kojem je i sam sudjelovao, a potom će u obližnjoj Virginiji sudjelovati u paradi povodom Dana sjećanja.



Pročitajte više