Bush i Chirac zaboravili Irak i ujedinili napore za Libanon

Američki predsjednik George W. Bush i francuski Jacques Chirac zapečatili su u ponedjeljak navečer u Bruxellesu svoju pomirbu ostavivši po strani nesuglasice o Iraku i ujedinivši napore kako bi se ukinulo skrbništvo Sirije nad Libanonom.

Dvojica predsjednika su u ponedjeljak navečer nešto više od dva sata razgovarali u američkom veleposlanstvu u Bruxellesu, nakon čega su razgovor nastavili na radnoj večeri u društvu šefova njihovih diplomacija Condoleezze Rice i Michaela Barniera te bliskih suradnika.

Bush i Chirac koji su u velikom salonu rezidencije američkog veleposlanika bili jedan pored drugog, nastojeći zaboraviti svoje nesuglasice zbog Iraka, bili su nasmiješeni, ali pomalo napeti, javljaju agencije.

Pred fotografima, snimateljem i novinarima natjecali su se u ljubaznosti. "Svaki put kada se sastanem s Jacquesom Chiracom, on ima dobar savjet", kazao je Bush. "Uvijek smo bili u iznimno srdačnim odnosima", uzvratio mu je francuski predsjednik, ustvrdivši da su bilateralne i prekoatlantske veze "izvrsne".

Dvojica predsjednika spomenula su mnoga područja na kojima Francuzi i Amerikanci tijesno surađuju, bilo da je riječ o Afganistanu, Balkanu, o borbi protiv terorizma ili pak, kako je istaknuo Bush, o suzbijanju gladi i bolesti u svijetu.

Američki predsjednik nije nijednom pred novinarima spomenuo rat u Iraku koji je od 2002. glavni uzrok razdora između dviju zemalja, što govori o njegovoj dobroj volji da ponovno ne potiče sukob sa Chiracom koji je poveo skupinu zemalja koje su se protivile američkoj intervenciji.

Francuski predsjednik ipak je priznao da su moguće "razlike u stajalištima". "Nedavno smo imali različita stajališta o Iraku. Svjesni smo toga", ali te razlike nisu takve da mogu utjecati na "suglasje o zajedničkim vrijednostima i na zajedničku viziju", rekao je.

No, ta prividna sloga ipak nije bila tolika da bi američki predsjednik pozvao Chiraca na svoje teksaško imanje u Crawfordu. Na pitanje hoće li ga uskoro pozvati, izbjegao je odgovor rekavši kroz smijeh: "Tražim dobrog kauboja".



(Hina) xvrad ydj

Pročitajte više