BUSH I KERRY O VAŽNIM DIPLOMATSKIM PITANJIMA

Donosimo izjave američkih predsjedničkih kandidata Georgea W. Busha i Johna Kerryja o važnim diplomatskim pitanjima.

GLOBALNA STRATEGIJA

- Bush: "Budućnost Amerike ovisi o našoj spremnosti da pokažemo put svijetu. Pokaže li Amerika neodlučnost ili slabost tijekom ovog desetljeća, svijet će krenuti prema tragediji. To se neće dogoditi tijekom mog mandata. Svijet se užasno promijenio tog tragičnog jutra u rujnu (2001.), i od toga dana, mi smo promijenili svijet." - Arizona 11. kolovoza 2004.-

- Kerry: "Tijekom ovih opasnih dana postoji dobar i loš način da budemo jaki. Snaga je jača od jakih riječi. Nakon desetljeća iskustva u području nacionalne sigurnosti, ja poznajem snagu naše moći i naših ideala. Moramo iznova od Amerike napraviti svjetionik svijeta. Moraju nam se diviti, a ne nas se samo bojati." - Boston, 29. srpnja 2004.

RAT PROTIV TERORIZMA

- Bush: "Moramo nastaviti raditi s našim prijateljima i saveznicima kako bismo agresivno progonili teroriste i strane borce u zemljama poput Iraka, Afganistana i drugdje. Moramo progoniti neprijatelje bilo gdje u svijetu kako se s njima ne bismo suočili ovdje, kod nas." - Phoenix, 11. kolovoza 2004.

- Kerry: "Kao predsjednik, vodit ću precizniji, učinkovitiji rat protiv terorizma. Iskoristit ćemo sve načine naših mogućnosti: naše gospodarske kao i vojne snage, naša načela kao i našu snagu napada." - Cincinnati, 18. kolovoza 2004.

IRAK

- Bush: "Naša je misija u Afganistanu i Iraku jasna: moramo pomoći novim čelnicima da oforme svoje vojske, da organiziraju izbore i nastave putem stabilnosti i demokracije što je brže moguće. I tako će se naši vojnici vratiti kućama s počastima koje zaslužuju." - New York, 2. rujna 2004.

- Kerry: "Ako on (Bush) dobije veću potporu drugih zemalja na razini resursa i broja vojnika, ako obuči Iračane da se pobrinu za vlastitu sigurnost, ako razvije program obnove koji će dati prave ovlasti Iračanima, ako osigura održavanje kredibilnih izbora sljedeće godine, onda ćemo moći početi povlačiti naše vojnike od ljeta sljedeće godine, s realističnim ciljem da se u četiri sljedeće godine svi vrate." - New York, 20. rujna 2004.

IRAN

- Bush: "Jasno sam naznačio da Iranci, ako žele bolje odnose sa SAD-om moraju napraviti neke stvari. Naprimjer, oni primaju čelnike al-Qaide: mi smo tražili (od iranskih vlasti) da ih izruče njihovim zemljama. Broj dva, oni imaju nuklearno oružje koje moraju napustiti." - Washington, 19. srpnja 2004.

- Kerry: "Iran koji ima nuklearno oružje je neprihvatljiv. Amerika, čiji interesi i saveznici bi se mogli naći na popisu meta, ne može ništa ne činiti. Moramo raditi s našim saveznicima kako bismo riješili ta pitanja." - West Palm Beach, 1. lipnja 2004.

BLISKI ISTOK

- Bush: "Krećemo se prema cilju (osnivanja) palestinske države koja će živjeti u miru pored Izraela. Plan (izraelskog premijera) Ariela Sharona da raspusti sva naselja u pojasu Gaze kao i više naselja na Zapadnoj obali hrabar je korak prema miru. Da bi uspio, potrebno je da se reformistički Palestinci mobiliziraju, i poštuju svoje obveze prema mirovnim smjernicama." - Colorado Springs, 2. lipnja 2004.

- Kerry: "Kada ja budem predsjednik SAD-a, dat ću ovo obećanje narodu Izraela: nikad nećemo vršiti pritisak da vi ugrozite svoju sigurnost. Nikad nećemo očekivati da vi pregovarate o miru bez kredibilnog partnera." - Washington, 2. svibnja 2004.

(Hina) xnab ydgk

Pročitajte više