BUSH I MEGAWATI O POTREBI VJERSKE SNOŠLJIVOSTI U INDONEZIJI

Američki predsjednik George W. Bush i njegova indonezijska kolegica suglasili su se u srijedu da je u Indoneziji potrebna vjerska snošljivost.

"Ubojstvo nema uporište ni u jednoj vjerskoj tradiciji i ne smije naći utočište u Indoneziji", kazao je Bush o terorizmu nakon susreta s indonezijskom predsjednicom Megawati Sukarnoputri.

"Drago mi je što mogu primijetiti da su obje strane složne glede važnosti vjerske tolerancije kao jednog od glavnih potpornja demokracije u Indoneziji", rekla je predsjednica Megawati o razgovorima između Busha i vjerskih čelnika.

Megawati, jedna od prvih čelnika muslimanske zemlje koja je podržala Bushov "rat protiv terorizma" nakon terorističkih napada 1. rujna 2001., kritizira američku "jednostranost" u vojnim operacijama protiv Afganistana i Iraka. Indonezija, gdje su gotovo 90 posto od 215 milijuna stanovnika sljedbenici islama, također kritizira američku tendenciju povezivanja terorizma s Islamom.

Indonezija se otvoreno protivila američkoj invaziji na Irak i ustvrdila da su uočene anti-muslimanske predrasude u američkoj vanjskoj politici jedan od glavnih uzroka terorizma u cijelom svijetu.

Bush je doputovao na Bali u srijedu ujutro u četverosatni posjet. Taj je otok bio meta terorističkih napada 12. listopada 2002. i u njima su izgubile život 202 osobe, među kojima 88 Australaca i sedam Amerikanaca.

Američki predsjednik otputovao je zatim u Australiju gdje ga poslije podne očekuje sastanak s premijerom Johnom Howardom.

Pročitajte više