Bush ima solidnu prednost pred Kerryjem

AMERIČKI predsjednik George W. Bush stekao je solidnu prednost pred svojim demokratskim izazivačem Johnom Kerryjem ponajviše zahvaljujući dojmu birača da je predsjednik snažniji vođa s jasnijom vizijom, pokazalo je u utorak istraživanje javnoga mnijenja lista The Washington Post i televizije ABC News, provedeno od 23. do 26. rujna.

Po rezultatima istraživanja Bush je dobio 51 posto, a Kerry 45 posto glasova vjerojatnih birača, dok je neovisni kandidat Ralph Nader uknjižio 1 posto.

Amerikanci su i dalje duboko podijeljeni oko ocjene Bushova predsjedništva i mnogi izražavaju zabrinutost stanjem u Iraku i brzinom gospodarskog oporavka SAD-a.

Podjednak broj njih, po 49 posto, su zadovoljni i nezadovoljni smjerom kojim se kreće Amerika pod Bushovim vodstvom. Njih 50 posto ne odobrava kako Bush vodi iračku operaciju i američko gospodarstvo, a 47 posto odobrava. Blaga većina, njih 51 posto smatra da rat u Iraku nije bio vrijedan vođenja.

Samo u borbi protiv terorizma Bush je dobio vrlo pozitivnu ocjenu, s 59 posto ispitanika koji odobravaju i 38 koji ne odobravaju njegov učinak na tom području.

Unatoč zabrinutosti Bush je u očima birača sposobniji od Kerryja za rješavanje najvažnijih pitanja s kojima se suočava Amerika. Birači daju Bushu dvoznamenkastu prednost pred Kerryjem u bavljenju Irakom i u borbi protiv terorizma, a nešto manju za gospodarstvo i odnose s drugim zemljama.

Većina smatra Busha jakim vođom koji zauzima jasna stajališta o političkim pitanjima te da će učiniti Ameriku sigurnijom, dok Kerryja često opisuju kao kandidata koji mijenja stavove i za kojega nisu sigurni mogu li mu vjerovati.

Čak 62 posto birača kaže da Bush ima jasan plan za borbu protiv terorizma, dok to za Kerryja kaže samo 36 posto. Glede Iraka njih 53 posto drži da Bush ima plan za borbu protiv pobunjenika, a za Kerryja to smatra 38 posto.

Na dojam o Kerryju kao o neodlučnom i nepostojanom političaru utjecali su neprestani napadi iz Bushovog tabora koji naglašavaju Kerryjevo mijenjanje stajališta o krupnim pitanjima ali i njegov neuspjeh da s jasnom porukom prodre do birača.

Pročitajte više