Bush izbjegao odlazak u Vijetnam?

NOVI dokumenti objavljeni usred američke predsjedničke kampanje popunili su neke praznine, ali i otvorili nova pitanja glede kontroverznog služenja predsjednika Georgea W. Busha u teksaškoj Nacionalnoj gardi tijekom Vijetnamskog rata čime je, kako tvrde njegovi kritičari, izbjegao odlazak u rat, objavile su u petak američke agencije.

Objavljeni dokumenti pokazuju da je Bush prije više od tri desetljeća ignorirao izravnu zapovijed nadređenog časnika i nije se pojavio na liječničkom pregledu, te je zbog toga izgubio status pilota u zračnim snagama teksaške Garde.

Ipak, autentičnost tih dokumenata osporio je u četvrtak sin sada pokojnog časnika koji ih je navodno potpisao, a neki stručnjaci su također izrazili sumnju u njihovu vjerodostojnost.

Bushev protukandidat na izborima u studenome John Kerry odbio je komentirati objavljene dokumente. "Na to treba odgovoriti Bijela kuća", kazao je novinarima u Iowi gdje se trenutno nalazi na turneji u sklopu predizborne kampanje.

Predsjednikov glasnogovornik Scott McClellan rekao je pak da je riječ o "koordiniranom napadu Johna Kerryja i njegovih savjetnika na predsjednika".

Međutim, upravo je Bijela kuća - a ne Kerryjev stožer - distribuirala četiri dokumenta iz 1972. i 1973. godine koje je potpisao sada pokojni Jerry Killian, zapovjednik zrakoplovne postrojbe Nacionalne garde u Houstonu u kojoj je služio Bush. Bijela kuća je dokumente dobila od postaje CBS News, koja tvrdi da su dokumenti autentični.

Ključna pitanja o Bushevoj vojnoj karijeri su: je li i gdje je sadašnji američki predsjednik služio krajem 1972. i početkom 1973. godine, zašto se nije pojavio na liječničkom pregledu, te je li provedena istraga i je li suspendiran zbog nedolaska na pregled i šestomjesečno izostajanje s obuke.

Bush je završio temeljnu obuku u kolovozu 1968. godine, a 1970. raspoređen je u 111. eskadrilu Nacionalne garde u zračnoj bazi Ellington kao pilot lovca presretača tipa F-102.

Zapovjednik eskadrile Killian zapovjedio je u svibnju 1972. Bushu da ode na redoviti liječnički pregled, navodi se u novoobjavljenom dokumentu.

U drugom dokumentu Killian tvrdi da je razgovarao s Bushom, koji je od njega tražio da bude oslobođen obuke od svibnja do studenoga jer želi sudjelovati u političkoj kampanji u Alabami i obećao mu da će tamo napraviti pregled.

Kasnije se navodi da mu je Bush poručio da "možda neće imati vremena za pregled" u Alabami, te da je "razgovarao s nekim gore" oko prelaska u eskadrilu u toj američkoj saveznoj državi.

Početkom kolovoza 1972. Killian je u memorandumu zatražio da Bush bude "suspendiran zbog toga što nije ispunio standarde (američke vojske) i nije se pojavio na godišnjem liječničkom pregledu kao što mu je zapovijeđeno". Killian je isto tako zatražio istragu o cijelom slučaju, a zasad se nisu pojavili nikakvi dokumenti o tome da je istraga i provedena.

U kolovozu 1973. Killian je u memorandumu napisao da ga je zapovjednik zračnih snaga teksaške Nacionalne garde Walter B. Staudt zatražio da "ukrasi" Bushev letački dosje. Staudt je sam dvije godine ranije Busha ocijenio kao "izvanrednog pilota".

"Imam problema zbog pritisaka. Bush nije bio ovdje tijekom perioda za koji se daje ocjena, a 187. eskadrila u Alabami mi nije poslala nikakav odgovor o njegovom statusu. Neću mu dati ocjenu", napisao je Killian.

Bush je ranije odlučno odbacio da je koristio veze da bi izbjegao služenje u borbenim postrojbama tijekom rata u Vijetnamu.

Ipak, bivši predsjednik teksaškog parlamenta Ben Barnes, demokrat koji na izborima podupire Kerryja, rekao je da je pomogao Bushu, kao i drugim sinovima bogatih teksaških obitelji, da uđu u teksašku Nacionalnu gardu kako bi izbjegli služenje u Vijetnamu.

Čelnik demokrata Terry McAuliffe rekao je: "Bajka Georgea W. Busha o njegovom služenju u Nacionalnoj gardi brzo se raskrinkava ... on treba odgovoriti zašto neprestano obmanjuje američki narod glede svoje službe u Gardi, te tko je izvršio politički pritisak kako bi se uljepšale njegove ocjene".

Pročitajte više