Bush kaže da ostaje kod lipanjske predaje vlasti Iračanima

AMNERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u ponedjeljak kako se neće dati uzdrmati najnovijim nasiljem i oružanom pobunom Šiita u Iraku i da 30. lipnja i dalje ostaje datum za predaju vlasti Iračanima.

Najnoviji sukobi američkih snaga u Iraku sa šiitskim radikalima te sunitskim pobunjenicima u gradu Fallujah pobuđuju sumnje u realističnost 30. lipnja kao datuma prijenosa vlasti s američkih okupacijskih vlasti na iračku privremenu vladu.

"Rok ostaje čvrst", rekao je Bush novinarima u Charlotteu u Sjevernoj Carolini nakon susreta s obitelji američkog vojnika ubijenog u Iraku.

Bush je oštro kritizirao šiitskog vjerskog čelnika Moqtada al-Sadra čiji su se sljedbenici pobunili u Bagdadu i u četiri druga iračka grada, a u borbama je tijekom weekenda poginulo više od 50 Iračana i osam američkih vojnika.

Bush je rekao da je izdan nalog za uhićenje al-Sadra, antiameričkog Šiita kojega se optužuju da ubojstvo drugog šiitskog čelnika.

Bush je rekao kako je vjerojatno da će se nasilje pojačavati što se više bliži 30. lipnja do kada bi SAD trebao predati vlast Iračanima, ali da Sjedinjene Države neće odustati od poštivanja tog datuma.

On je poručio Iračanima da SAD neće "pobjeći" i da neće popustiti.

Pročitajte više