Bush koristio šaptača u debati s Kerryem?

NAKON prve javne debate Georgea Busha i Johna Kerrya na Internetu su se pojavile šokantne informacije, prema kojima je aktualni američki predsjednik na sebi nosio elektronički uređaj putem kojeg mu je jedan od savjetnika "šaptao" za vrijeme televizijske debate s Kerryem.

Priča o "šaptaču" u liku Bushevog savjetnika i prijatelja Karla Rovea pokrenuta je u blogerskoj zajednici, a kao tvrdi argument bloggeri navode screenshotove preuzete sa snimaka FOX-ovih kamera, koje su Busha snimale i odostraga, unatoč izričitim zahtjevima njegovog stožera da se predsjednika nipošto ne snima s leđa.

Na screenshotu (kliknite za veću sliku) se jasno vidi četvrtast objekt smješten ispod sakoa, između lopatica, a slike su za Salon.com, koji je također objavio dotičnu informaciju, komentirali i stručnjaci za špijunažu.

Jacob McKenna, stručnjak za elektronsku opremu za prisluškivanje i vlasnik trgovine Spy Store, jedan je od onih koji su komentirali snimku debate Bush-Kerry održanu 30. rujna

"Predsjednik nesumnjivo nešto nosi na leđima, čini se da se radi o elektroničkom uređaju." – izjavio je McKenna, dodavši kako ga oblik spornog objekta podsjeća na simpleksni primopredajni radio (nalik minijaturnom walkie-talkieju). McKenna je pojasnio kako se takvi uređaji koriste u sprezi s minijaturnim radio-prijemnikom baziranim na tehnologiji mikročipova, koji se umetne duboko u uho slušatelja i ne vidi se izvana, pa dodao kako se tako slab signal bez problema može šifrirati nakon čega ga je nemoguće detektirati.

Salon.com tako prenosi tvrdnje bloggera o neobičnom ponašanju Busha za vrijeme debate, pri čemu predsjednik u više navrata nakon postavljenih pitanja šutio neubičajeno dugo i gledao ispred sebe s čudnim izrazom lica. Još je bizarniji bio Bushev ispad kad je u jednom trenutku, odgovarajući Kerryu, kazao: "Kako se mijenja politika, tako se mijenjaju i njegovi stavovi. Tako se vrhovni zapovjednik vojske ne smije ponašati. Ja, ja, uh – dajte da dovršim – obavještajni podaci koje sam ja vidio su isti kao i podaci koje je on vidio."

Prema nekima, Bushu to nije prvi put da koristi usluge "šaptača". Danny Schechter, urednik news portala MediaChannel.org, tvrdi kako mu je na dan Bushevog govora na Republikanskoj konvenciji prišao njihov stručnjak za frekvencije i upitao na kojoj frekvenciji radi njegova kamera – Schechter tvrdi da mu je to pitanje postavljeno u strahu da njegovi uređaji slučajno ne uhvate frekvencije radio signala Bushevog "šaptača".

"Nitko me nije pitao ništa slično na Demokratskoj konvenciji." – dodao je Schechter.

Sva pitanja upućena Bushevom izbornom stožeru i Bijeloj kući o misterioznom objektu ispod predsjednikovog sakoa ostala su bez odgovora.

Uzme li se u obzir Busheva čuvena nesposobnost držanja govora bez čitanja s papira, izmišljanja nepostojećih riječi, pa čak i disleksija, ono što se naizgled čini kao teorija zavjere mogla bi biti sasvim realna mogućnost.

N.B.

Pročitajte više