Bush napada demokrate zbog kritike borbe protiv terorizma

ZABRINUTI zbog opadajuće popularnosti i stalnih napada demokratskih kandidata za predsjednika Sjedinjenih Država predsjednik Bush i njegovi republikanci uzvratili su udarac i u televizijskom spotu stavili u pitanje njihovu predanost borbi protiv terorizma.

U prvom televizijskom spotu za predsjedničke izbore 2004. američki republikanci prikazuju predsjednika Busha kao predvodnika borbe protiv terorizma, a demokrate da uzmiču od te borbe.

Video koji traje 30 sekundi pokazuje Busha tijekom posljednjeg govora o stanju nacije u siječnju. "Naša borba protiv terorizma je borba volja u kojoj je ustrajnost snaga", rekao je Bush. Na ekranu je istodobno prikazana i rečenica, "Neki sada napadaju predsjednika zato što napada teroriste".

Reklama također kaže da "nas neki pozivaju da se povučemo, stavljajući sigurnost zemlje u ruke drugih".

Uzvraćajući na napade u televizijskoj reklami demokratski kandidati John Kerry, Richard Gephardt i Joseph Lieberman nazvali su reklamu znakom očaja i kažu da Bush politizira borbu protiv terorizma.

Irak je, nakon što je američko gospodarstvo pokazalo znake snažnog oporavka, postao središnja tema kampanje za predsjedničke izbore 2004. Demokratski kandidati koriste američke probleme u Iraku kako bi napali predsjednika Busha gdje se osjeća najjači, u borbi protiv terorizma.

Bush s druge strane nastoji neutralizirati kritike oko Iraka prikazujući iračku operaciju kao dio širega rata protiv međunarodnog terorizma koji se mora odlučno nastaviti bez obzira na cijenu.

Demokratski kandidati snažno kritiziraju i Bushovu doktrinu o preventivnom napadu na zemlje koje štite teroriste, koja je bila idejno opravdanje i za napad na Irak.

Bush u istraživanjima javnoga mišljenja dobija slabe ocjene većine birača za način na koji se bavi Irakom, ali visoke za borbu protiv terorizma.

Televizijska reklama će uskoro biti prikazana u Iowi i New Hampshiru, prvim američkim državama gdje će se za dva mjeseca održati izbori za kandidata demokratske stranke za predsjednika.

(Hina) sl rš

Pročitajte više