Bush napada Kerryja uoči zadnje predsjedničke debate

AMERIČKI predsjednik George W. Bush kritizirao je u utorak svog demokratskog izazivača Johna Kerryja kao liberala sklonog povećanju poreza dan uoči njihove posljednje predsjedničke debate o unutarnjim pitanjima.

Na predizbornom skupu u Colorado Springsu Bush je ponovno doveo u pitanje Kerryjevu vjerodostojnost i rekao kako su debate do sada pokazale jasne razlike između njih dvojice u pitanjima "od zapošljavanja do poreza, zdravstvene skrbi i borbe protiv terorizma".

Bush je upozorio birače da će Kerry povećati poreze svim Amerikancima kako bi financirao svoja predizborna obećanja i, ukazujući na povijest Kerryjeva glasovanja u Senatu, više puta ponovio kako on od toga može bježati, ali se ne može sakriti. Bush u svojim predizbornim govorima neprekidno predstavlja Kerryja kao najliberalnijeg člana američkog Senata koji zagovara veliki utjecaj države i više poreze.

Kerry se u Santa Feu pripremao za treću televizijski prenošenu debatu koja će se održati u srijedu navečer u Tempeu u Arizoni.

Predsjednik Bush je, također, sa svojim savjetnicima imao generalnu probu pred posljednji susret u kojem će dvojica kandidata tri tjedna pred izbore 2. studenoga raspraviti unutarnjopolitička pitanja poput zapošljavanja i ekonomije.

Bush i Kerry će ući u debatu u tijesnoj utrci za Bijelu kuću, s istraživanjima javnoga mišljenja koja pokazuju ili izjednačenost ili statistički beznačajnu prednost jednog ili drugog od nekoliko postotaka.

Za Busha je u debati posvećenoj unutarnjim pitanjima značajna činjenica da najnovija anketa CNN/USA Today/Gallup pokazuje da Kerry u očima Amerikanaca ima prednost u većini tih pitanja, uključujući ekonomiju, zapošljavanje, obrazovanje i zdravstvenu skrb. Bush ima prednost samo u pitanju terorizma i poreza, jer većina vjeruje da bi Kerry povećao poreze ako bi postao predsjednik.

Bush se u Colorado Springsu dotakao i Iraka, koji je postao glavno predizborno pitanje i predsjednikov problem, naglašavajući kako bi ponovno donio odluku da sruši Saddama Husseina unatoč tome što nije imao oružja masovnog uništavanja što je bilo opravdanje rata.

On je priznao da Irak nije imao zabranjeno oružje, a potom rekao, pozivajući se na izvješće glavnog američkog inspektora za oružje u Iraku Charlesa Duelfera, kako je Saddam Hussein imao namjeru i znanje pa prema tome i mogućnost za obnovu programa oružja.

Bush je također rekao kako je Hussein izigravao UN-ov program nafta-za-hranu kako bi izbjegao sankcije i potom obnovio programe oružja.

Tri tjedna pred izbore problem je postala emisija koju američka televizijska kuća Sinclair namjerava uskoro emitirati, a za koji demokrati smatraju da je napad na njihovog kandidata Kerryja.

Čak osamnaest senatora Demokratske stranke uputilo je prigovor američkom Saveznom povjerenstvu za komunikacije rekavši da je emisija "Ukradena čast: rane koje ne zacjeljuju" stranački pristran politički program protivan američkim propisima, a ne emisija koja spada u program vijesti kako tvrdi Sinclair.

Dokumentarac, kojeg Sinclair, sklon Bushovim republikancima, namjerava emitirati na svoje 62 tv-postaje, sadrži svjedočanstva bivših američkih zarobljenika u Vijetnamu i njihovih obitelji. Oni tvrde da je Kerryevo svjedočenje 1971. pred Kongresom, u kojem je kritizirao rat u Vijetnamu iz kojega se upravo vratio, bilo izdaja američkih vojnika te da je zarobljenicima produljilo zatočeništvo.

Pročitajte više