BUSH PAPI PREDAO MEDALJU SLOBODE; PAPA SE ZALOŽIO ZA IRAK

Američki predsjednik George Bush susreo se u petak u Vatikanu s papom Ivanom Pavlom II. i predao mu tom prilikom medalju slobode američkog Kongresa, dodijeljenu zbog djelovanja u obranu mira i najslabijih u cijelome svijetu, dok se Ivan Pavao II u razgovoru s američkim predsjednikom ponovo založio za što hitnije rješavanje iračke krize.

Američkog predsjednika na ulazu u u Vatikan, na Trgu San Damaso, dočekao je, izvan uobičajenog protokola, državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano.

Zahvaljujući na dodijeljenoj medalji Papa je kazao kako "želi da sloboda, mir i humaniji svijet simboliziran u toj medalji bude nadahnuće za muškarce i žene dobro volje u svakom trenutku i na svakom mjestu". Ivan Pavao II. je poželio i punu suradnju Europe i SAD-a u rješavanju velikih problema koji pogađaju čovječanstvo i u nalaženju mira.

Papa je govorio i o Iraku, Bliskom istoku i Svetoj zemlji, kao i o terorizmu i "netolerantnim uvjetima" u kojima se nalaze neke zemlje Afrike. Zatražio je od SAD-a veću suradnju s europskim zemljama u međunarodnoj politici, što brže vraćanje suvereniteta iračkom narodu i aktivno uključivanje Ujedinjenih naroda u rješavanje krize u Iraku. Bio je to razgovor kakav se mogao i očekivati, u kojemu je Papa ponovio Bushu ono što je govorio tijekom iračke i srednjoistočne krize.

"Neka vaš posjet, gospodine predsjedniče, pridonese novom poticaju suradnji" između SAD-a i Europe, rekao je Papa. On je podsjetio i na 11. rujna, kao na "crni dan ljudske povijesti".

Razgovor u četiri oka između Pape i Busha trajao je oko 15 minuta, a onda ima se pridružila supruga čelnika Bijele kuće Laura i ostala pratnja američkog predsjednika. Nakon toga američka delegacija razgovarala je s kardinalom Sodanom, a oko 13,30 napustila je Vatikan.

(Hina) xstom ybr

Pročitajte više