Bush položio vijenac na američkom vojnom groblju u Nizozemskoj

Američki predsjednik George W. Bush položio je u nedjelju vijenac na američkom vojnom groblju u Nizozemskoj, a zatim je otputovao u Moskvu gdje će sudjelovati na svečanostima obilježavanja 60. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Na svečanosti u američkom vojnom groblju u Margratenu na jugu zemlje Bush i nizozemska kraljica Beatrix položili su vijence kako bi odali počast poginulim američkim vojnicima i obilježili obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata.

U Margratenu se nalaze grobovi 8,302 američka vojnika poginula u borbama s njemačkim snagama u tom dijelu Europe posljednjih mjeseci rata.

Bush je ranije u nedjelju izjavio da je pouka Drugog svjetskog rata da demokracija donosi mir. "Odat ću počast generaciji koja je podnijela goleme žrtve kako bi moja generacija mogla odrasti u slobodnom svijetu", rekao je Bush na okruglom stolu s mladim Nizozemcima.

"Lekcija Drugog svjetskog rata jest da je širenjem demokracije Europa napokon postala slobodna, cijela i u miru. To je lekcija koju bi ljudi trebali zapamtiti iz iskustva posljednjih 60 godina. Vjerujem da se to odnosi i na idućih 60 godina", rekao je.

Tijekom radnog doručka Bush se sastao i s premijerom Janom Peterom Balkenendeom.

Po završetku svečanosti Bush je otputovao u Moskvu, gdje će u ponedjeljak nazočiti velikoj proslavi Dana pobjede.

(Hina) xdv ydj

Pročitajte više