Bush predviđa oštre sukobe u Iraku i u 2006. godini

SUOČEN sa sve većim brojem poginulih američkih vojnika u Iraku, američki je predsjednik George W. Bush u utorak predvidio porast sukoba u 2006. godini, istovremeno naglašavajući da će "doći i do većeg napretka koji vodi pobjedi".

U svom obraćanju američkim ratnim veteranima, Bush je rekao da će tijekom godine do napretka doći na području iračkog političkog razvoja, obnove zemlje i borbe protiv pobunjenika.

"Tijekom 2006. godine bit ćemo suočeni sa žestokim borbama i daljnjim žrtvama jer neprijatelji slobode i dalje šire nasilje i razaranje. Ali bit će i napretka prema pobjedi", rekao je Bush.

Pobjedu je Bush opisao kao vrijeme u kojem pobunjenici više neće biti prijetnja iračkoj demokraciji, vrijeme kada će iračke službe moći same pružiti sigurnost svojim građanima i vrijeme kada Irak prestane biti utočište terorista.

Bush je ovim govorom pokušao skeptične Amerikance uvjeriti da je njegova strategija u Iraku ispravna iako su prošle tri godine od invazije na Irak, a broj poginulih i dalje raste.

Pročitajte više