BUSH SE USMJERAVA NA DEANA KAO VJEROJATNOG PROTIVNIKA

Politički savjetnici predsjednika Busha su skoro sigurni da će Howard Dean biti kandidat demokratske stranke i Bushov protivnik na predsjedničkim izborima 2004., i planiraju kampanju usmjerenu na njegove jake i slabe strane, piše u četvrtak američki list The New York Times.

NYT piše, pozivajući se na dužnosnike republikanske stranke povezane s Bushovom predsjedničkom kampanjom, da republikanci smatraju da se Howard Dean izdvojio između devet potencijalnih demokratskih kandidata i da se Bushova kampanja treba početi pripremati za suočavanje s njim.

Dean, bivši guverner Vermonta, ranije smatran autsajderom, prema istraživanjima javnoga mišljenja sada uživa najveću popularnost među biračima-demokratima, prikupio je najviše novaca za svoju kampanju od ostalih mogućih demokratskih kandidata i pokazao sposobnost da privuče najveći broj simpatizera putem Interneta i na predizbornim skupovima.

Potpora koju je početkom ovoga tjedna dobio od bivšeg potpredsjednika i predsjedničkog kandidata na izborima 2000. Ala Gorea učvrstila je Deanovu prednost pred ostalim demokratskim kandidatima.

NYT navodi mišljenje jednog republikanca da se ozbiljno razmišlja da Bush započne svoju predizbornu kampanju odmah u siječnju kako bi Deana okarakterizirao kao previše lijevo usmjerenog prije nego on uspije dobiti kandidaturu demokratske stranke za izbore i započne se kretati prema političkom centru.

Republikanci smatraju da bi lijevo usmjereni Dean, koji se protivio napadu na Irak, želi ukinuti Bushovo smanjenje poreza i podržava građansku zajednicu između homoseksualaca, bio lak protivnik za predsjednika Busha na izborima u studenom 2004.

Drugi, ipak, upozoravaju na opasnost od prevelike samouvjerenosti i smatraju da bi Dean mogao okupiti oko sebe demokratske birače željne da povrate Bijelu kuću i da bi izbori 2004. mogli biti isto tako tijesni kao i oni 2000. kada je Bush jedva pobijedio demokrata Ala Gorea.

(Hina) sl rb

Pročitajte više