Bush se zalaže za poduzimanje "dugoročnih planova" u Iraku

AMERIČKI predsjednik George W. Bush obećao je u subotu "dugoročne planove" s ciljem uspostave demokracije i gospodarskog napretka u Iraku i na Bliskom istoku.

Obilježavajući 100 dana otkako je obukao letačko odijelo, sletio na nosač zrakoplova u blizini kalifornijske obale i objavio je završetak velikih vojnih operacija u Iraku, Bush je iznio optimističnu procjenu stanja u toj zemlji unatoč gotovo svakodnevnim napadima na američke snage u kojima je poginulo 55 vojnika.

On je rekao da je Irak sigurniji sa 6.000 iračkih policajaca koji vrše ophodnju po Bagdadu i s oko 20.000 policajaca koji su na dužnosti u drugim gradovima. Također je kazao da su otvorene banke i da se obnavlja iračko gospodarstvo te da se dnevno proizvodi milijun barela sirove nafte. Osim toga, redovno se izdaje 150 novina.

"Stotinu dana nije dovoljno vremena da se poništi užasno nasljeđe Sadama Huseina", rekao je Bush u svom tjednom radijskom obraćanju. "Predstoji težak i opasan posao koji zahtijeva vrijeme i strpljenje", istaknuo je.

Dok Washingtom mjesečno troši 4 milijarde dolara za uspostavu sigurnosti i nove vlade u Iraku, Bush je izrazio nadu da će taj ambiciozni napor za izgradnju zemlje poslužiti kao primjer za ostatak regije.

"Ovaj dugoročni pothvat je bitan za mir u toj regiji i za sigurnost SAD-a", istaknuo je.

Nakon 100 dana u Iraku, američka vojska i njezine saveznice postižu "stalan napredak", ocijenio je Bush. "Održat ćemo našu riječ danu iračkom narodu tako da im pomognemo da njihova zemlja postane primjer demokracije i napretka u cijeloj regiji", zaključio je.

Pročitajte više