BUSH: UNATOČ NEVOLJAMA BOLJA BUDUĆNOST ZA IRAK

Godinu dana nakon što je proglasio završetak glavnih borbi u Iraku američki predsjednik George W. Bush rekao je u subotu da se američke snage suočavaju s ozbiljnim izazovima, ali da će unatoč nasilnim pobunama uspješno dovršiti posao u Iraku i prenijeti vlast na Iračane 30. lipnja.

"Godinu dana kasnije, usprkos mnogim izazovima, život za irački narod je svjetovima udaljen od okrutnosti i korupcije Sadamovog režima", rekao je Bush u tjednom radio obraćanju Amerikancima.

Prije godinu dana Bush je na nosaču zrakoplova Abraham Lincoln proglasio završetak glavnih borbenih operacija i pobjedu u Iraku ispod natpisa "Misija obavljena".

Od tada pa do danas u Iraku je poginulo četiri puta više američkih vojnika nego u glavnim borbama, 591 prema 138, a SAD je suočen s kaotičnim stanjem u toj zemlji.

Bush je suočen sa sve jačim sumnjama među Amerikancima u uspjeh iračke operacije, a njegov protivnik na predsjedničkim izborima senator John Kerry rekao je u petak kako ne zna nikoga tko ne bi želio da su Bushove prošlogodišnje riječi bile istinite.

Bush je kazao kako slijedi jasnu strategiju u Iraku nastojeći ostvariti sigurnost u zemlji i vraćanje suverenosti Iračanima 30. lipnja.

Govoreći o uspjesima u Iraku Bush je naveo da Iračani sada imaju više električne energije nego prije rata, stabilnu valutu, obnovljene škole i bolnice te da Irak već proizvodi 2,5 milijuna barela nafte dnevno.

Govoreći od dva glavna problema, pobunama sunita i šijita, Bush je kazao kako koalicija podržava pregovore za razoružanje radikala u Falluji te da se milicije u Najafu i drugdje moraju razoružati ili "suočiti s teškim posljedicama".

"Američke i koalicijske snage su na svom mjestu i spremni smo uvesti red u Irak", kazao je on.

Američki predsjednik je upozorio da će vjerojatno doći do povećanja nasilja dok se približava prijenos vlasti na Iračane 30. lipnja.

"Na terenu u Iraku suočavamo se i dalje s ozbiljnim izazovima", rekao je Bush navodeći da ilegalne milicije, ostaci režima i strani teroristi nastoje uzeti vlast nasilno kad već ne mogu izborima.

Bush je kazao kako će SAD "dovršiti posao u Iraku" upozorivši da bi neuspjeh demokracije u Iraku ohrabrio teroriste diljem svijeta, povećao opasnosti za američki narod te uništio nade milijuna na Bliskom istoku u mogućnost demokracije.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više