Bushovi saveznici u borbi protiv terorizma nisko ocijenjeni

SAVEZNICI američkog predsjednika Georgea W. Busha u borbi protiv terorizma dobijaju loše ocjene u svojim zemljama , dok protivnici rata u Iraku uživaju veću potporu svojih građana, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje javnoga mnijenja koje je za novinsku agenciju Associated Press provela organizacija Ipsos.

Istraživanje provedeno od 23. rujna do 2. listopada u osam zemalja pokazalo je da su britanski premijer Tony Blair, talijanski premijer Silvio Berlusconi i australski premijer John Howard dobili niske ocjene u svojim zemljama za borbu protiv terorizma.

Za Blaira je utvrđeno da samo jedna trećina ispitanika odobrava kako se njegova vlada bori protiv terorizma, nešto malo više Berlusconiju, dok je javnost u Australiji podijeljena glede Howardova bavljenja terorizmom.

Sva trojica premijera podržala su Bushov napad na Irak i njihove zemlje vojno su angažirane u Iraku.

S druge strane čelnicima Francuske, Njemačke, Kanade, Meksika i Španjolske većina ispitanika u njihovim zemljama odobrava kako se bore protiv terorizma.

Francuski predsjednik Jacques Chirac, njemački kancelar Gerhard Schroeder, španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero i meksički predsjednik Vincente Fox su se usprotivili napadu na Irak.

Kanada također nije poslala svoje snage u tu zemlju.

Istraživanje upozorava da mnogi čimbenici utječu na to kako građani pojedinih zemalja ocjenjuju borbu njihovih čelnika protiv terorizma, ali je utvrdilo da raste zabrinutost da je rat u Iraku povećao opasnost od terorizma.

Oko 75 posto Britanaca, Francuza, Talijana i Španjolaca smatra da je rat u Iraku povećao opasnost od terorizma. Ankete pokazuju također da sada više od polovice Amerikanaca misli isto.

Anketa Ipsosa utvrdila je i to da u sedam od osam anketiranih zemalja od prošle zime raste zabrinutost zbog terorizma i da se njihovi stanovnici osjećaju sve nesigurnije. Samo u Njemačkoj zabrinutost je ove godine nešto manja.

Pročitajte više