Bushu će biti malo i dodatnih 87 milijardi USD za Irak

BIJELA kuća je priznala da je jako podcijenila troškove obnove Iraka i da će i dodatnih 87 milijardi dolara koje će tražiti od Kongresa biti premalo za poslijeratnu obnovu zemlje, piše u utorak Los Angeles Times.

List piše, pozivajući se na neimenovane vladine dužnosnike, da i nakon najnovijeg zahtjeva predsjednika Busha za dodatnih 87 milijardi za Irak, koji će američki proračunski manjak potjerati preko rekordnih 500 milijardi dolara, još uvijek nedostaje 55 milijardi dolara za obnovu Iraka.

"Primjereno bi bilo reći da je razina propadanja i slabog ulaganja u iračku infrastrukturu bila gora nego je itko izvana to mogao predvidjeti", navodi list neimenovanog visokog dužnosnika američke vlade. "Svi smo bili iznenađeni", rekao je drugi.

Predsjednik George W. Bush pozvao je u nedjelju Amerikance da se pripreme na dulji i skuplji boravak u Iraku i zatražio od Kongresa da odobri više nego dvostruko povećanje financija za Irak.

Sjedinjene Države sporo oporavljaju gospodarstvo te bilježe visok broj nezaposlenih i ogroman proračunski manjak, te bi dodatna financijska opterećenja u Iraku mogla bi predstavljati opasnost za izglede predsjednika Busha da ponovno bude izabran 2004.

Dužnosnici vlade naglašavaju kako od Kongresa neće tražiti više od 87 milijardi dolara, ali da će pritisnuti druge zemlje da financijski pridonesu obnovi sigurnosti i infrastrukture u Iraku, piše Los Angeles Times.

Međunarodna donatorska konferencija za obnovu Iraka zakazana je za 23-24 listopada u Madridu. Analitičari, međutim, sumnjaju da će druge zemlje željeti bitnije pridonijeti američkoj obnovi Iraka nakon što su se mnoge među njima protivile američkoj intervenciji u toj zemlji.

Pročitajte više