Međunarodne reakcije na govor predsjednika Busha

FRANCUSKA i Njemačka su pozdravile u ponedjeljak poziv predsjednika SAD za veće međunarodno agnažiranje u Iraku, a slično su reagirali irački susjed Jordan te jedan od ministara u novoj iračkoj vladi.

Francuska je u ponedjeljak ocijenila da govor američkog predsjednika Georgea W. Busha, u kojem je pozvao međunarodnu zajednicu da riješi nesuglasice oko Iraka i podrži američki nacrt rezolucije UN-a, pruža izglede za postizanje sporazuma.

Bush je u obraćanju naciji iz Bijele kuće pozvao na upućivanje oko 15.000 stranih vojnika koji bi se uključili u mirovnu operaciju u Iraku, gdje su američki vojnici izloženi svakodnevnim napadima snaga koje se bore protiv okupacije.

Poziv označava zaokret od Bushova ranijeg inzistiranja da okupacijskim snagama - SAD-u i Velikoj Britaniji - pripada vodeća ulogu u Iraku i znači prešutno priznanje neuspjeha da se u Iraku osigura gladak i miran prijenos vlasti.

"To je neupitno dobra vijest za nas... kao i za Irak i irački narod", izjavila je francuska ministrica za europske poslove Noelle Lenoir, prenosi Reuters.

"Ono što je George Bush rekao sinoć otvara put prema prihvaćanju rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a", rekla je Lenoir dodajući kako Francuska želi osigurati da iračka kriza ne potkopa ulogu UN-a kao vezivnog tkiva međunarodne zajednice.

Njemačka vlada u ponedjeljak je ponovo isključila mogućnost slanja svojih vojnika u Irak, a izostao je i njezin komentar na poziv američkog predsjednika Georgea W. Busha za povećanje uloge UN-a u Iraku.

"Ne postoje planovi vojnog angažiranja", rekao je glasnogovornik njemačkog kancelara Bela Anda, dodajući kako je Berlin spreman samo za pružanje doprinosa u obnovi Iraka na humanitarnom planu.

Anda je rekao da Njemačka ostaje pri prošlotjednom zajedničkom stajalištu s Francuskom, kako su pozivi SAD za veću ulogu UN-a korak u pravom smjeru ali je potrebno više od toga.

Njemački glasnogovornik odbio je detaljnije komentirati Bushov govor, osim ocjene da je "pokretački".

"Nije posao njemačke vlade da komentira govore drugih čelnika", rekao je Anda za agenciju Dpa.

Govor predsjednika Georgea Busha o većoj ulozi UN-a u Iraku namijenjen je prvenstveno američkoj javnosti, ocijenio je u ponedjeljak ministar planiranja u iračkoj prijelaznoj vladi Mahdi al-Hafez.

"Taj se govor, u velikom dijelu, obraća američkom javnom mnijenju", izjavio je Al-Hafez za AFP.

Ponovio je da njegova vlada "zahtijeva povećanje uloge UN-a u političkom procesu u Iraku, u cilju ubrzanja tranzicije, donošenja ustava i održavanja izbora", dodao je irački ministar.

Jordanski ministar informiranja Nabil Sharif pozdravio je poziv američkog predsjednika Georgea Busha za veću ulogu UN-a u Iraku kao "pozitivnu mjeru".

"Bushov poziv je pozitivna mjera i mi je pozdravljamo", rekao je Sharif.

"Zauzimamo se da UN igra važniju ulogu u Iraku i izražavamo nadu da će taj pozitivan korak omogućiti povratak vlasti u ruke Iračana", dodao je ministar koji je ujedno i glasnogovornik jordanske vlade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara