Čačić pleše kako Pukanić svira: Hospitalizacija je obiteljska tragedija Pukanićevih

PREDSJEDNIK HNS-a Radimir Čačić, danas je na poziv iz Nacionalove internet redakcije kazao suprotno onome što je rekao nama o slučaju Pukanić. Naime, prije dva tjedna kada je Čačić držao novinsku konferenciju u Zagrebu povodom sto dana Vlade, upitali smo ga kako komentira slučaj prisilne hospitalizacije Mirjane Pukanić i ponašanje zdravstvenog osoblja i policije prilikom njenog odvlačenja na Vrapče.

Lijepo smo mu pobrojili da je žena tražila zaštitu od medija prije nego će u stan upasti policija i Hitna pomoć i staviti joj lisice na ruke, da je u Vrapču završila bez uputnice i liječničkog pregleda, i da je proglašena za opasnost sebi i drugima dok je mirno razgovarala s novinarima o zlostavljanju supruga.

"Svakako treba ispitati što se dogodilo i utvrditi je li bilo propusta", kazao je Čačić tada. Upitali smo ga i slaže li se sa tezom koju je iznio Andrija Hebrang kada su krenuli zahtjevi za smjenu ministra zdravstva Darka Milinovića. Hebrang je kazao da je, ako se utvrdi da su griješili liječnici i policija, ključno pitanje "tko stoji iza manipulacija državnim institucijama", što se odnosilo na supruga Mirjane Pukanić.

"U ovoj je državi sve moguće"

"U ovoj državi je sve moguće", glasio je njegov odgovor na pitanje o manipulacijama. No, danas okreće ploču.

"Riječ je o zloupotrebi jedne obiteljske tragedije i bolesti jedne osobe, u čemu je jedna od žrtava i maloljetna djevojka. Taj slučaj ukazuje na bolest društva u kojem jedna negativna sinergija politike i medija takav slučaj pretvara u top temu već tjednima. Ja osobno i HNS kao stranka odbacujemo takav pristup. Zalažemo se za ljudska prava svakog čovjeka. Najgore što politika može učiniti jest da jednu takvu temu iskorištava na štetu prava čovjeka", kazao je Čačić portalu Nacional.hr, komentirajući jučerašnje odluke Odbora za zdravstvo u kojemu je, kako je Hebrang izvijestio, možda kriva jedino obiteljska liječnica Pukanićevih, a jedini su sigurni krivci mediji.

Ogradio se od Beusa

Takvom je odlukom zgrožen bio upravo Čačićev stranački kolega, koji je progovorio protiv takve odluke glasnije i od SDP-ovaca. HNS-ov član odbora Goran Beus Richembergh je ustvrdio da je iz izvješća jasno da su prekršeni zakoni i da pokazuje da je "vrlo utemeljena teza da iza svega stoji namjera, da postoji sustav koji je u stanju gaziti i progutati maloga čovjeka".

Čačić se ogradio od Beusove izjave i kazao: "To ni na kakav način nije stav stranke. Svaki zastupnik ima pravo i obvezu iznositi svoje stavove. Ako gospodin Beus ima potvrdu za svoje stavove, neka se te informacije iznesu u javnost. Njegovo je pravo i obveza takve argumente podastrijeti javnosti."

A.B.
Foto: I.L.

Pročitajte više