Čak 53 posto Hrvata ne želi u EU

SAMO 47,3 posto građana Hrvatske podržava ulazak zemlje u Europsku Uniju. U svega mjesec dana podrška je pala za 5 posto i do sada je na najnižoj razini, pokazuju rezultati ankete koju je za Večernji list provela agencija Metron.

U anketi je sudjelovalo 900 ispitanika iz cijele Hrvatske, a provedena je telefonski 23. i 24. veljače.

Prije mjesec dana za ulazak Hrvatske u Europsku uniju bilo je 52,1 posto građana, a u istom mjesecu 2004. godine čak 64 posto građana. Rezultati mjerenja konstantno su pokazivali pad podrške europskoj opciji, dok je ovaj mjesec podrška pala rekordno.

U Vladi, koja je posljednjih mjeseci isključivo angažirana oko ulaska u EU i rješavanja slučaja Gotovina, nisu iznenađeni vrlo slabom podrškom građana. Kako tvrde, ne bih ih iznenadilo niti da podrška padne ispod 40 posto. Procjenjuju da će u slučaju odgode pregovora podrška drastično opasti.

Aleksandra Kolarić, stručnjakinja za političku komunikaciju, smatra da se Hrvati hlade od Europe zbog toga jer se pregovori dovode u pitanje. Smatra da je za nisku razinu podrške odgovorna i vlast, jer dovoljno ili čak nimalo nije objasnila javnosti zašto je ulazak u Europsku uniju koristan za hrvatske građane.

Čak 64 posto sudionika Večernjakove ankete smatra da Hrvatska neće ispuniti zadane uvjete za početak pregovora 17. ožujka, odnosno da do tog roka neće uspjeti uhititi Antu Gotovinu.

Pročitajte više