VIDEO Čak i Bush opominje Trumpa: "Mediji su nužni za demokraciju, moć može izazvati ovisnost"

Screenshot: Youtube/NBC

BIVŠI predsjednik SAD-a George W. Bush uputio je danas neizravnu opomenu sadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu, koji vodi "hladni rat" s medijima.

U intervjuu za NBC, voditelj Matt Lauer podsjetio ga je na vrijeme u njegovom predsjedničkom mandatu kada je bio izložen žestokim kritikama koje mu je "moralo biti teško slušati i čitati neke stvari koje je tisak govorio" o njemu i pitao ga: "Jeste li ikad smatrali medije neprijateljima američkog naroda?" Pitanje je, naravno, bila aluzija na Trumpovu nedavnu izjavu.

Trump i danas napao medije kao "lažne vijesti" i "neprijatelje naroda"

"Smatram medije nužnima za demokraciju", odgovorio je Bush mlađi uz smijeh i dodao: "Trebamo neovisne medije kako bi držali ljude poput mene odgovornima. Mislim, moć može izazivati ovisnost i biti korozivna, a na medijima je da pozovu na odgovornost ljude koji zlorabe svoju moć, bilo ovdje ili u inozemstvu."

Kako javlja The Hill, predsjednik Trump svoj skandalozni napad na medije ponovio je danas kad je na Konferenciji za konzervativnu političku akciju rekao: "Nazvao sam lažne vijesti neprijateljima američkog naroda. Oni su neprijatelji naroda jer nemaju izvore. Samo ih izmišljaju kada nemaju nijedan."

Naravno, korištenje anonimnih izvora, koji se iz različitih razloga ne mogu ili ne žele identificirati, novinarska je praksa korištena daleko prije nego je Trump uopće najavio kandidaturu za predsjednika SAD-a.

"Jedna od stvari na koje sam potrošio puno vremena bila je da uvjerim osobe kao što je Vladimir Putin da prihvate ideju neovisnog tiska i pomalo je teško reći drugima da moraju imati neovisan i slobodan tisak kada ga nismo voljni imati sami", poentirao je Bush mlađi.

Pročitajte više