Čakovec: Ministar Strugar i ravnatelji o školovanju romske djece

Ministar prosvjete i športa dr. Vladimir Strugar danas je u Čakovcu s ravnateljima međimurskih osnovnih škola koje pohađaju učenici romske nacionalnosti razgovarao o pripremama za organizaciju nastave iduće školske godine.

Ministar Strugar je naglasio da se ne smije ponoviti slučaj s lanjskog početka nastave u područnoj školi Držimurec-Strelec. Tada su prvi dan nastave školsku zgradu zaključali nezadovoljni roditelji hrvatske djece i mještani jer nije bilo udovoljeno njihovu zahtjevu da se sastave mješoviti razredi za djecu hrvatske narodnosti u kojima bi bila romska djeca koja mogu pratiti nastavu, te posebni odjeli za preostalu romsku djecu. Školu u međimurskom selu Držimurec-Strelec pohađa 30 djece hrvatske narodnosti i 127 romske. Tada je nakon Vladine zatvorene sjednice postignut dogovor i ipak je udovoljeno roditeljima i mještanima.

Zadnjih tjedana Vijeće Mjesnog odbora Držimurec-Strelec provodilo je peticiju kojom se protive dogradnji tamošnje škole i izgradnji športske školske dvorane za koju je većinu novca ove godine izdvojilo Ministarstvo prosvjete i športa.

Strugar je za iduću godinu najavio više decentralizirana novca, posebno za kapitalna ulaganja. Ocijenio je da je vidljiv napredak u djelovanju dječjih igraonica predškolske dobi za romsku djecu, a da pomagači Romi u osnovnim školama imaju veliku ulogu pa školovanje romske djece znatno napreduje. Unatoč tomu pojedine ravnateljice danas su ponovno upozorile da brojna romska djeca na nastavi ometaju rad, nezainteresirani su i nerijetko agresivni.

Međimurski župan Branko Levačić u razgovoru s ministrom Strugarom ocijenio je da se decentralizacija školstva u Međimurju provodi izrazito dobro te da ravnatelji racionalno troše novac i pokazuju da su uspješni ne samo kao profesori i učitelji nego i kao poslovoditelji.

Ministar Strugar i suradnici posjet Međimurju završili su obilaskom osnovne škole u Pribislavcu te športske dvorane Graditeljske škole u Čakovcu koja će potkraj godine biti domaćin nekoliko utakmica Svjetskoga rukometnog prvenstva za žene. U dogradnju i obnovu te dvorane ove je godine uloženo više od 15 milijuna kuna.

(Hina) hač vkn

Pročitajte više