Capak najavio koje će se mjere sigurno popustiti od 1. veljače

Foto: Screenshot HRT

ŠEF Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u sinoćnjem Dnevniku HTV-a.

Kazao je da ćemo teško dobiti obećane doze cjepiva, a vezano uz popuštanje mjera rekao je da su razgovori još u tijeku te da će odluke objaviti na vrijeme.

"Pfizer nam je smanjio broj doza za sljedeće tri isporuke. Ono što nam dolazi u sljedeća dva tjedna, smanjeno je za 14 kutija, po 975 doza. Mi smo dobili 11 kutija cjepiva manje, to nas razočarava i otežava nam provedbu plana cijepljenja. Sve količine koje imamo čuvamo za docjepljivanje. Ne znamo kakva će biti distribucijska lista u ožujku, nadamo se da će to biti značajno više, ali ne možemo znati unaprijed. I Moderna je odgodila isporuku za tjedan dana, tih 4800 doza koje smo već trebali dobiti, dobit ćemo u nedjelju", rekao je dodajući i da ćemo od AstraZenece teško dobiti ono što je bilo predviđeno ugovorom, no u nju se polaže sve nade da će u veljači stići dovoljno cjepiva da se do kraja tog mjeseca procijepe starije osobe i kronični bolesnici. 

Kazao je kako u EU dolazi do sloma sustava s cjepivima. 

"Dolazi do sloma sustava u koji smo vjerovali. EU je napravila sve da to bude pravedna raspodjela prema broju stanovnika, ali čini nam se da do te pravedne raspodjele neće doći. Zemlje koje su individualno pregovarale i dale više novca očito su dobile više nego mi", rekao je.

Capak: Popuštanja će sigurno biti

Capak je govorio i o popuštanju mjera 1. veljače.

Rekao je kako ne možemo biti do kraja zadovoljni epidemiološkom situacijom i kako imamo teško opterećenje novim sojevima virusa u zemljama koje su nam susjedne, no da će popuštanja mjera u ponedjeljak sigurno biti.

Prema onome što je kazao bit će riječ o vrlo blagom popuštanju, a zasad je sigurno samo da će se viši razredi osnovne moći vratiti u škole te da će se dopustiti sport i rekreacija na otvorenom.

"Nisam rekao da se neće otvoriti, dogovorili smo se da ćemo se dogovoriti. Razgovori se još vode, mi ćemo tu odluku na vrijeme pripremiti. Sigurno će biti određenih popuštanja. Na nacionalnoj razini će se dopustiti odlazak u škole za djecu od 5. do 8. razreda, razgovara se intenzivno da se dopusti sport i rekreacija na otvorenom. Za sve ostalo ćemo vidjeti, u ovom trenutku nemamo definitivnu informaciju što će biti dopušteno", zaključio je Capak u razgovoru za HRT.

Pročitajte više

 

Pročitajte više