CARAVAGGIO IZ IRSKE NACIONALNE GALERIJE FALSIFIKAT?

Irska nacionalna galerija (National Gallery of Ireland) reagirala je protiv izjava stručnjaka u tisku o upitnoj autentičnosti jedne Caravaggiove slike, koja se nalazi u njezinu posjedu. L

Slika "The taking of the Christ" (Kristovo uhićenje) autentično je djelo Caravaggia, izjavio je Raymond Keaveney, direktor Galerije, u priopćenju kojim odgovara na članak objavljen u utorak u dnevniku Irish Independent.

U članku se tvrdi da je slika falsifikat, otkad su u Rimu original otkrili talijanski stručnjaci. List citira stručnjakinju Mariu Letiziu Paoletti, koja smatra da ima "konačni dokaz" da je originalna verzija "Kristova uhićenja", naslikana 1602., u vlasništvu jednog trgovca umjetninama.

Paoletti tvrdi da je veliki svjetski stručnjak za talijansku umjetnost 17. stoljeća Sir Denis Mahon također potvrdio ovo otkriće.

Irska nacionalna galerija žustro je reagirala na ove informacije i njezin stručnjak za talijansko slikarstvo 17. stoljeća štiti muzej, to više što je on sam otkrio ovog Caravaggia 1990. godine.

"Kristovo uhićenje" dugo je vremena stajalo na zidu blagovaonice Isusovačkog samostana u Dublinu, prije no što ga je Sergio Benedetti očistio i "otkrio" kao autentičnog Caravaggia. Od tada je "u posudbi" Nacionalnoj galeriji.

Slika je ranije pripisivana Gerardu von Honthorstu, flamanskom učeniku velikog talijanskog majstora chiaro-scura. Autorstvo Caravaggia nad ovim djelom "stručnjaci su jednoglasno prihvatili od njegova otkrića (...) u kolovozu 1990.", kaže se u priopćenju velikog dublinskog muzeja.

Sergio Benedetti je svoje zaključke objavio u studenome 1993. u časopisu Burlington, koji je autoritet u krugovima koji se bave poviješću umjetnosti, naglašava Nacionalna galerija.

Što se tiče otkrića "originala" u Italiji, irski muzej izjavljuje da je "upućen u postojanje rimskog djela", predstavljeno javnosti 1951. godine. Sergio Benedetti tvrdi da je rimska verzija falsifikat.

"Kvaliteta slike iz Rima je tako slaba da bi bilo vrlo teško prihvatiti je kao originalno djelo Caravaggia", kaže on. Predložio je također da se obje slike postave jedna do druge na skorašnjoj izložbi u Milanu, kako bi to došlo do izražaja.

(Hina) xpgo ybnš

Pročitajte više