Čargonja i Licul: Policajci ozlijedili članove udruge "Otvoreni krug"

ČLANOVI Multimedijalnog centra u Rijeci i nevladine udruge "Otvoreni krug" na današnjoj su konferenciji za novinstvo kazali da je u policijskoj intervenciji 2. prosinca navečer pred klubom "Palach", sjedištu tih udruga, dvoje njihovih članova fizički napadnuto te da je jedno od njih teže ozlijeđeno.

Također su naveli da su trojica članova 12 do 13 sati "zadržana u zatvorskim ćelijama", kako su ustvrdili, bez ikakva razloga.

Voditelj MMC-a Damir Čargonja kazao je da se izgred dogodio kad se zatvarao klub oko 21,45 sati, nakon sastanka Otvorenog kruga. Kad je dvadesetak sudionika sastanka izlazilo, stigli su policijski djelatnici, a Čargonja je, kad je došao do izlaza, vidio Svena Stilinovića, umjetnika koji je bio na sastanku, na podu u nesvijesti i 24-godišnju djevojku "kako je na podu policajac steže rukama oko vrata".

Čargonja, voditelj Otvorenog kruga Zoran Licul i ta djevojka zatim su, kad su došla šestorica pripadnika interventne policije, odvedeni u postaju i nakon saslušanja su pušteni. Stilinovića je Hitna pomoć odvezla u hitnu medicinsku službu, no on je pobjegao i za njim traga policija, kazao je Čargonja.

Licul je rekao da je izgred počeo Stilinović koji je pod utjecajem alkohola vrijeđao policajce, kad su zatražili da utišaju glazbu u klubu. Jedan od policajaca je, naveo je, "divljački nasrnuo na Stilinovića, udario ga šakom i on je pao u nesvijest". Djevojka se, kad su je pokušali privesti, opirala i rukom, koja je bila u gipsu, udarila je policajca u obraz i raskrvarila mu nos. Policajci su je zatim bacili u zid, pa na pod, tvrdi Licul.

MMC će, rekao je Čargonja, podnijeti kaznenu prijavu protiv policajaca i sanitarne inspekcije koja je utvrdila da je u klubu prekoračena dopuštena razina buke.

Glasnogovornica Policijske uprave Mirjana Kulaš kazala je da su policajci stigli pred "Palach" zbog prijava o remećenju javnog reda i mira. Voditelj kluba i još nekolicina, rekla je, počeli su vrijeđati policajce pa su ih oni odlučili privesti na razgovor. Dvadesettrogodišnja djevojka odbila je poći u postaju i udarila je rukom policajca u obraz, dodala je, te je morala biti prisilno odvedena u postaju.

U hitnom medicinskom traktu odbila je medicinsku pomoć te nije utvrđeno je li ozlijeđena, a u druge dvojice, od kojih je jedan bio u sušačkom KBC-u, nisu utvrđene ozljede, rekla je Kulaš. Napomenula je da nisu mogli biti u ćelijama jer da postaje imaju samo sobe za zadržavanje te da su pušteni nakon razgovora. Protiv njih će, rekla je, biti podnesene prekršajne prijave zbog remećenja reda i mira te drska ponašanja i vrijeđanja službenih osoba u obavljanju dužnosti.

Ugostiteljski dio kluba "Palach" Državni je inspektorat zatvorio u nedjelju jer je prekoračio radno vrijeme, pa u njemu sad djeluju samo tamošnje udruge civilnog društva. Do sada je "Palach" bio više puta zatvaran zbog prekoračenja dopuštene razine buke na temelju žalba susjednih stanara.

Pročitajte više