Carla del Ponte 11. listopada pred ministarskim vijećem EU

GLAVNA tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte održat će 11. listopada u Bruxellesu govor pred Vijećem ministara Europske unije, najavila je u srijedu glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann.

"Ministri vanjskih poslova EU pozvali su tužiteljicu da im se obrati 11. listopada", kazala je Hartmann, dodajući kako postoji mogućnost da se Del Ponte tom prilikom sastane i s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i i sigurnost Javierom Solanom i drugim visokim dužnosnicima EU, no raspored sastanaka još nije definiran.

Glavna tužiteljica ICTY-a obično se jednom godišnje obraća Ministarskom vijeću EU kako bi njegove članove upoznala s aktualnim pitanjima tužiteljstva, posebno sa suradnjom koju ono ostvaruje s vlastima država s prostora bivše Jugoslavije.

Glasnogovornica Hartmann je na redovitoj konferenciji za novinare najavila da će glavna tema sastanka koji će danas poslijepodne Carla del Ponte održati s hrvatskom ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt biti vezana uz napore koje hrvatske vlasti ulažu u pronalaženje i uhićenje generala Ante Gotovine, koji je u bijegu od podizanja optužnice prije više od tri godine.

Hrvatska ministrica je prijepodne na sastanku s predsjednikom ICTY-a Theodorom Meronom potvrdila spremnost hrvatskih vlasti da udvostruče napore u traganju za Gotovinom kako bi se riješilo posljednje otvoreno pitanje u suradnji Hrvatske s Haškim sudom.

Glavna haška tužiteljica 1. listopada putuje u posjet Beogradu gdje će sudjelovati na trodnevnoj konferenciji o međunarodnom pravu, a od 3. listopada sastat će se s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom i drugim dužnosnicima, također je najavila glasnogovornica tužiteljstva.

Pročitajte više