Carla del Ponte još čeka dokumentaciju Herceg-Bosne

DUŽNOSNICI Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) u četvrtak će otputovati u Den Haag kako bi glavnoj tužiteljici Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carli del Ponte uručili do sada prikupljenu ratnu dokumentaciju Hrvatske zajednice HercegBosna, potvrdio je hrvatski časnik pri uredu BiH za vezu sa Haaškim tribunalom Goran Mihaljević.

U izjavi koju su u ponedjeljak objavile banjolučke "Nezavisne novine" Mihaljević je kazao kako će Del Ponte dobiti "dio dokumenata" koje je ranije zatražio njen ured.

Mihaljević nije želio pojasniti o kojim je dokumentima riječ niti gdje su se oni nalazili pa je potraga za njima trajala više od mjesec dana.

Iako ga ne citiraju, "Nezavisne" tvrde kako je Mihaljević dobar dio prošlog tjedna proveo u Zagrebu tragajući u Državnom arhivu Hrvatske za dokumentima što ih traži Carla del Ponte. Isti izvor špekulira kako postoje naznake da je bivši ravatelj nedavno ukinute Federalne obavještajno-sigurnosne službe (FOSS) Ivan Vukšić u Zagreb ranije prebacio "kamion ratne dokumentacije" Herceg-Bosne.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mialjević je kazao samo kako je dokumente tražio tamo "gdje je mislio da će oni biti".

Nezadovoljna sporim reagiranjem na njen zahtjev iz srpnja za dostavljanjem dokumentacije Herceg-Bosne Carla de Ponte je, kako u ponedjeljak tvrdi sarajevski "Dnevni avaz", 31. kolovoza ponovo poslala pismo najvišim dužnosnicima BiH. U tom pismu ona je postavila 30. rujna kao krajnji rok za dostavu sve raspoložive ratne dokumentacije Herceg-Bosne.

Prošlog je tjedna iz Den Haaga sličan zahtjev upućen i vlastima u Banjoj Luci od kojih je traženo da uredu glavne haaške tužiteljice odmah dostave ratnu arhivu Glavnog stožera Vojske Republike Srpske.

Premijer RS Dragan Mikerević obećao je kako će taj zahtjev biti ispunjen u cijelosti i u najkraćem roku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara