Carla del Ponte najavila odlazak s pozicije glavne tužiteljice haškog tribunala

CARLA DEL PONTE, glavna tužiteljica haškog suda za prostore bivše Jugoslavije, najavila je da neće produžiti svoj mandat, koji ističe u rujnu, već će prepustiti nekom drugom da završi što je započela. Svi slučajevi haškog suda trebali bi biti okončani do 2010.

"Nakon osam godina, ne želim više ostati na ovoj poziciji. Mislim da je ovo pravo vrijeme za odlazak", rekla je Del Ponte stranim novinarima na radnom ručku u Haagu, prenosi Washington Post. Del Ponte će idući tjedan napuniti 60 godina.

Del Ponte je postala treća glavna tužiteljica haškog tribunala kad je 1999. naslijedila Louise Arboura, ali je nakon dva odslužena mandata praktički postala sinonim za haški sud.

Del Ponte vjeruje da je obavila dobar posao, a najviše žali što je Slobodan Milošević preminuo prije nego što mu je izrečena zaslužena kazna.

"Kad pogledate sve što sam učinila, mislim da je to povijesni uspjeh. Ali sad je vrijeme da se vratim normalnom životu. Pravo je vrijeme za odlazak jer smo završili s provođenjem svih istraga. Sad samo pripremamo i zaključujemo suđenja. Mom će naslijedniku biti puno lakše, mora samo završiti posao", rekla je Del Ponte.

Del Ponte je dodala i kako Europska Unija mora pojačati pritisak na Srbiju kako bi izručili ratnog zločinca Ratka Mladića haškom sudu, pod prijetnjom prekidanja pregovora o ulasku u Uniju, ističući kako je takva taktika urodila plodom u slučaju hrvatskog generala Ante Gotovine.

Posebno je oštra bila prema Austriji, Italiji i Španjolskoj koje se zalažu za obnavljanje pregovora sa Srbijom usprkos tome što Beograd ne pokazuje dovoljnu suradnju u lovu na Mladića.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više