Carla del Ponte obećala pomoć srbijanskom pravosuđu

GLAVNA haaška tužiteljica Carla del Ponte obavijestila je srbijanskog ministra pravosuđa Vladana Batića da će se suglasiti s eventualnim zahtjevima srbijanskih istražnih organa da se saslušaju osobe koje su u pritvoru u Scheveningenu, a koje bi mogle imati veze s prodajom "Telekoma Srbije", priopćilo je danas Ministarstvo pravosuđa Srbije.

U priopćenju se kaže da je glavna tužiteljica pismeno odgovorila na zahtjev ministra Batića upućen Tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu da sva dokumentacija i eventualni dokazi koji mogu imati veze sa slučajem prodaje "Telekoma Srbije" budu dostupni srbijanskim istražnim organima.

Srbijansko Ministarstvo pravosuđa ranije je priopćilo da ima informacije da Haaško tužiteljstvo ima oko 50 tisuća stranica dokumentacije o novčanim transakcijama prodaje "Telekoma Srbije", a ministar Batić ocijenio je tu prodaju "najvećom pljačkom 20. stoljeća u Srbiji", o kojoj su već pokrenute istraga u Srbiji, ali i Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Grčkoj i Cipru. To je Ministarstvo, također, odobrilo talijanskim istražnim organima da u rujnu u Beogradu saslušaju neke bivše i sadašnje dužnosnike u vezi s prodajom "Telekoma Srbija".

Većinski paket dionica "Telekoma Srbija" prodat je 1997. godine talijanskom i grčkom partneru, a novac dobijen prodajom - kako se potom tvrdilo u srbijanskim medijima - tadašnji jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević upotrijebio je dijelom za kupovinu socijalnog mira i opstanak svoga režima. Nakon uspostavljanja nove vlasti početkom 2001. godine, dogovoreno je da Republika Srbija otkupi nazad dio koji je kupio talijanski partner, te je ponovo 80 posto "Telekoma Srbije" u državnom vlasništvu.

Pročitajte više