Časnik RAF-a napustio vojsku, uzeo šator i preselio u Split

IAKO JE kao časnik RAF-a pred sobom imao još nekoliko godina rada i zagarantiranu mirovinu, Škot Paul Story u jednom je trenutku osjetio nezadovoljstvo vlastitim životom i doslovce preko noći promijenio svoj život iz korijena.

Story je, naime, zbog nezadovoljstva vlastitim životom odlučio postati pisac koji živi i piše u šatoru, piše Daily Record.

Prije tri godine Story je napustio dobro plaćen posao i upustio se u avanturu svog života. 51-godišnjak je, naime, 20 godina radio kao časnik u RAF Kinlossu, pa ga je taj dramatični potez i financijski slomio. Tvrdi kako nikad nije zažalio.

"Bio sam šef i davao sam sve od sebe. No, cijelo sam vrijeme znao da idem krivim putem, te da moram nešto poduzeti oko toga. Uvijek radim ono što želim, pa makar to bilo potpuno krivo." - tvrdi Story.

Tu je započela novela koja je kasnije postala njegov poziv. Do tog je vremena napisao pet knjiga, ali za njega su predstavljale smeće.

"15 godina pisao sam iz hobija i smatram da  moje ranije knjige nisu nešto posebno. Tek sad osjećam da pišem za ljude koji u mojim pričama doista i uživaju." - kaže Story.

Njegova poglavlja trenutno se mogu naći na Internetu, kojeg Story maksimalno koristi kako bi stekao što više čitatelja, odnosno kako bi oni poglavlja snimali na iPod. Vlastitog agenta misli nabaviti u neko dogledno vrijeme.

Story živi u svom šatoru i piše je na ručnom kompjuteru koristeći malu solarnu ploču za napajanje. Kada je započeo novi život, Story je tijekom posjeta Francuskoj odlučio da svoju rodnu Škotsku zamijeni dalekom i nepoznatom Amerikom. Čekajući na vizu, skrasio se na padinama otoka Arran. Očaran ljepotom, shvatio je kako Amerika baš i nije za njega.

Iako nije primao mirovinu zbog preranog odlaska iz vojske, Story je sasvim sretno živio na dijetnoj tjestenini i vitaminima, hodajući jednom tjedno 18 kilometara do prve trgovine.

"Iako tjednima nisam nikoga vidio, moj društveni život bio je odličan." - izjavio je Story.

No, svaka avantura sa sobom je nosila i određene strahove. Story je probdio mnoge noći u borbi s planinom ili vjetrom. Prilikom božićne posjete svom bratu nije dugo izdržao bez divljine, pa je podignuo šator u campu Ben Lomond. Snažna oluja natjerala ga je da dva dana provede u borbi za vlastiti život.

"Osjećam da su mnogi od nas zarobljenici vlastitog životnog stila koji je određen novcem potrebnim za podmirenje egzistencije svakoga od nas. Ako imate posao u određenom mjestu, tada morate pronaći i stan u blizini, a to košta. Košta i automobili, kao i prikladna odjeća. Zbog stresa i napetosti potrebno vam je i putovanje. Kada se svega toga riješite, otvorit će vam se novi vidici." - tvrdi Story, koji svoju odjeću svakodnevno sam izrađuje i pere.

Njegov 19-godišnji sin iz nekadašnjeg braka maksimalno ga podržava.

Budući novelist znao je koliko će ga stajati proboj na književnu scenu, pa se odlučio na politiku same novele koja se obraća instant čitateljstvu.

Story se radi visokih troškova odlučio doseliti upravo u Split, gdje inspiraciju pronalazi opuštajući se po kafićima.

Povratak u Škotsku Story planira za sljedeću godinu, no tvrdi kako neće zauvijek živjeti u svom šatoru.

"Nadam se da ću postati slavan i da će se moja djela tiskati u velikom broju primjeraka, te da ću ponovo imati kuću i auto. No, ili pod mojim uvjetima ili nikako." - tvrdi Story.

Pročitajte više