CASTRO PREDVODIO MASOVNI PROSVJED PROTIV BUSHA

Kubanski predsjednik Fidel Castro predvodio je stotine tisuća Kubanaca u masovnom prosvjedu u petak u Havani protiv mjera koje su poduzele Sjedinjene Države kako bi izvršile pritisak na kubansko gospodarstvo i vladu.

Radnici i studenti u crvenim majicama i vojničkim uniformama hodali su ispred američkog diplomatskog predstavništva uzvikujući parole protiv američkog predsjednika Georgea W. Busha.

"Bush je fašist! Nema agresije kojoj se Kuba ne može oduprijeti!", uzvikivali su demonstranti tijekom šestosatnog prosvjeda kojeg je organizirala kubanska vlada.

Prema službenim izvorima, na prosvjedu se okupilo 1,2 milijuna ljudi.

Castro je mjere, koje je prošli tjedan poduzela Bijela kuća kako bi pojačala potporu kubanskim disidentima i ograničila dolarske pošiljke Kubancima te posjete njihovih rođaka iz Amerike, ocijenio "surovima i okrutnima". Američkog je predsjednika optužio da nema "moralnog autoriteta propovijedati o demokraciji i ljudskim pravima".

Odjeven u svoju tradicionalnu vojničku uniformu s vojničkom kapom na glavi, 77-godišnji je predsjednik Kube izgledao svježe hodajući 1,5 kilometar, iako povremeno s teškoćama i u oslanjanjući se na štap.

(Hina) xbis ydj

Pročitajte više